Mještani Bogodola čak devet dana bili u mraku

Problemi koji su nastali pucanjem pet električnih stupova visokog napona i četiri niskog, riješeni su tek jučer oko trinaest sati, kada su ih djelatnici Elektroprivrede HZ HB sanirali.

Međutim, ubrzo nakon povratka struje ponovno je došlo do privremenih nestanaka iste na pojedinim lokacijama. Kako nam je objasnio dežurni dispečer Elektroprivrede HZ HB Zoran Bilić, do toga je došlo zbog prevelikog opterećenja na električnom sustavu u trenutku kada je ponovno profunkcionirao.

Popucali električni stupovi

No, postavlja se pitanje zašto je moralo proći čak devet dana kako bi se mještanima Bogodola omogućio normalan svakodnevni život, koji je svejedno otežan u ekstremnim zimskim uvjetima kakve viđamo posljednjih dana? Kako nam je kazao Zoran Bilić, razlog zbog kojeg potrebne sanacije nisu obavljene ranije, su teški zimski uvjeti koji su uvelike otežavali provođenje potrebnih sanacija. Naime, put do ove mjesne zajednice je bio jako neprohodan zbog zatrpanosti snijegom i ledom, tako da potrebne sanacije nisu bile lako izvedive.

“Radilo se o padu ukupno devet električnih stupova. Oni su poredani tako da kada jedan padne, ostali vrlo lako slijede. Šest trafostanica ostalo je tada bez napajanja. Uspjeli smo obaviti potrebne sanacije, koje su zbog teških zimskih uvjeta tekle jako sporo”, kazao je Bilić. I povjerenica Mjesne zajednice Bogodol Sofija Čuljak izjavila je kako su neprohodne ceste najviše otežale pravovremenu sanaciju kvarova na električnom sustavu.

Neočišćene ceste

“Ceste nisu bili očišćene kako treba. Snijeg s cesta je trebalo odstraniti prvi dan kada je pao, a djelatnici JP Parkovi su intervenirali tek drugi dan. Očišćena je, i to polovično, samo glavna cesta do bogodolske škole, dok sporedne ceste nisu ni taknute”, kazala je Čuljak. Ona je istaknula kako je bilo uvrjedljivo na baterijama napojenim tranzistorima slušati kako je struja redovita, dok je realnost bila sasvim drukčija.

“Život ljudi u Bogodolu posljednjih dana je bio katastrofalan, a uglavnom se radi o starijim ljudima. Nadam se da će nadležne strane sljedeći put, kad opet nastanu ovakvi vremenski uvjeti, biti spremnije od ovog puta”, ustvrdila je Čuljak.

Marin Vučina / Dnevni list