Mjesečni repertoar na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Mostar

narodno pozorište mostar

...Šta ćemo sad?" u petak, 2. 2. u 20 sati; u petak, 9. 2. u 20 sati predstava "Ćelava pjevačica"; u utorak, 13. 2. u 20 sati "Ne igraj na Engleze"; u petak, 16. 2. u 20 sati "Mostarska djelidba" i u petak, 23. 2. u 20 sati "Ajmo na fuka".

Ulaznice se prodaju po cijeni od 7 KM, sa standardnim popustom za učenike, studente iumirovljenike  3,50 KM.

Hit komedija "Šta ćemo sad?" po tekstu Branka Đurića Đure, u režiji Ahmeda Imamovića, na repertoaru je u petak, 2. 2. u 20 sati. U predstavi igraju Ajla Hamzić, Emir Spahić i Goran Lozo - njih troje nalaze se u jednom pozorištu u zabiti i otkrivaju kakvi ih sve izazovi očekuju - kako da se domognu novca i publike, voli li ih vlast, kakav je položaj kulture, koliko su snalažljivi, duhoviti, spretni...? Kakav je teatar u jednoj zabiti i šta se događa kad dođe glumac iz grada? Predstava je osvojila Veliku lisku za najbolju predstavu po izboru publike na 12. međunarodnom festivalu komedije "Mostarska liska 2015".

"Ćelava pjevačica" Eugènea Ionesca u režiji Lajle Kaikčije na repertoaru je u petak, 9. 2. u 20 sati.
"'Ćelavu pjevačicu' nazivaju komadom apsurda, i nigdje nije bilo logičnije postaviti to djelo kao u Mostaru, gradu punom apsurda. Naši likovi pričaju o raznim besmislicama, o 'senzacionalnim temama'..., a niko ne djeluje, niko ne radi, svi pričaju... Naša poruka je: 'Do kada ćemo pričati u prazno?' Ovo je poziv na djelovanje. Želimo da publika prepozna sebe u samoj predstavi. Svi smo mi likovi iz predstave koji čekamo 'Ćelavu pjevačicu', odnosno nekoga tko će riješiti naše probleme", kaže Kaikčija. U predstavi igraju Emir Sejfić (g. Smit) , Maja Zećo (gđa Smit), Emir Spahić (g. Martin), Dina Mušanović (gđa Martin), Andrea Aković (Meri) i Saša Oručević (vatrogasni kapetan). Adaptaciju i dramaturgiju predstave potpisuje Adnan Lugonić, scenografiju i kostimografiju Sabina

U utorak, 13. 2. u 20 sati na repertoaru je predstava "Ne igraj na Engleze". Trojica prijatelja, Paun, Piksi i Bule, kladili su se različito na istu utakmicu. Dobitak je siguran. Jeste li sigurni? Dođite i pogledajte predstavu koja se mora pogledati. O ovisnosti i klađenju, jednom od najvećih problema bh. društva. Igraju: Emir Spahić, Emir Sejfić i Ivan Skoko. Tekst Vladimira Đurđevića režirao je Emir Spahić. Adaptaciju i dramaturgiju teksta potpisuje Adnan Lugonić, a scenografiju i kostimografiju Sabina Trnka.

Hit komedija "Mostarska djelidba" na repertoaru je u petak, 16. 2. u 20 sati. Predstavu je prema djelu Skendera Kulenovića režirao Sulejman Kupusović (1951. - 2014.). U predstavi igraju Amela Kreso, Saša Oručević, Emir Spahić, Jasmin Krpo, Goran Lozo, Emir Sejfić, Vedran Vilogorac, Mirsad Elezi, Šerif Aljić, Ekrem Čorda. Mijenja li se ljudska priroda? Kakvi smo kad se dijeli - vlast, imovina, zajedničko dobro...? Priča je smještena u ksenofobičnu sredinu bosanskohercegovačke kasabe, među zatucane, polupismene i zavišću nagrižene ljude, ali je u isto vrijeme protkana britkim humorom i liskalucima svojstvenim ljudima iz te sredine. Dolazi djelidba i sve se dijeli- ljudi, vjera, zemlja...sve. Tema aktuelna tada i izrazito aktuelna danas.

U petak, 23. 2. u 20 sati na repertoaru je predstava "Ajmo na fuka", prva koprodukcija Narodnog pozorišta Mostrar i HNK Mostar. Režiju drame potpisuje Dragan Komadina, a predstava je autorski projekat Dragana Komadine i glumaca u predstavi: Saše Oručevića, glumca Narodnog pozorišta Mostar, i Roberta Pehara, glumca Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru. Njih dvojica igraju vojnike sukobljenih strana u proteklom ratu u Mostaru - sada na nebu, kada više ništa ne mogu promijeniti, razgovaraju o onome što je bilo ali i o tome kako mi, koji smo živi, provodimo naše živote. Jesmo li i koliko živi? Možemo li mi, ako već ne mogu oni, išta promijeniti? Zanimljiva, zabavna, poučna antiratna predstava.

ULAZNICE
Ulaznice po cijeni od 7 KM i 3,50 KM s popustom za učenike, studente i penzionere su u prodaji na blagajni NPM-a svakim radnim danom od 9 do 14 sati, na dan igranja predstave od 9 do 14 sati te od 18 do 20 sati; rezervacije na broj 036/550-128, mail: [email protected], porukom u inbox na Facebook stranici Narodnog pozorišta Mostar.