FOTO  Misijsko-animacijski susret u Potocima i završetak godišnje skupštine PMD BiH

crkva Presvetoga Srca Isusova u Potocima, potoci, don Željko Majić, generalni vikar Hercegovačkih biskupija, misno slavlje
Misijsko-animacijskim susretom i večernjom Svetom misom završena je Godišnja skupština Nacionalnog vijeća Papinskih misijskih djela Bosne i Hercegovine. Prijepodnevni je program započeo u 10 sati a sudjelovali su nacionalni ravnatelji PMD BiH don Ivan Štironja, nacionalni ravnatelj PMD RH vlč. Antun Štefan, dijecezanski ravnatelji PMD mons. Vlado Lukenda, preč. Pavo Šekerija, don Tomislav Ljuban i vlč. Josip Tadić, misionar iz Tanzanije don Bernard Marijanović, svećenici i redovnice koji imaju misionarsko iskustvo a sada djeluju u pastoralu širom BiH: Don Marko Kutleša, fra Ferdo Boban, don Drago Bevanda, s. Andrea Bulut i s. Samuela Bešker, te sestre Majke Terezije - Misionarke ljubavi iz Banja Luke: s. Michala, s. Nelsia, s. Alodina i s. Maria Kolbe. Nakon predstavljanja, prisutni su izmijenili svoja iskustva koja zasigurno mogu poslužiti u misijsko-pastoralnom djelovanju na ovim prostorima.

U poslijepodnevnim satima spomenuti su se sastali s misijskim animatorima, koji su stigli iz nekoliko župa Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije. To su mostarske župe: Marija Majka Crkve-Katedrala, Sv. Ivan ap. i ev., Sv. Petar i Pavao, te župe: Svi Sveti - Aladinići, Presveto Trojstvo - Blagaj-Buna, Uzvišenje BDM - Dračevo, Sv. Ante Padovanski - Humac, Sv. Ilija Prorok - Stolac, Sv. Petar i Pavao - Kočerin, Presveto Srce Isusovo - Potoci i Sveti Mihovil Arkanđeo - Tomislavgrad.

Na početku poslijepodnevnog susreta don Štironja je pozdravio sve prisutne te pozvao da se predstave. Potom je pozvao vlč. Štefana, nacionalnog ravnatelja PMD RH da iznese iskustva o djelovanju misijskih zajednica po župama u RH. Vlč. Štefan je naglasio da je to jednostavan i redovit angažman vjernika laika u pastoralu u koji spada i misijski pastoral. Misijski animator je u konačnici misionar koji je svjestan Isusova poslanja i poslanja Crkve. Stoga je pozvao sve prisutne da nastave tamo gdje su stali brojni hrabri djelatnici i svjedoci vjere Crkve u Hercegovini.

Uslijedila su Iskustva misionara i misionarki. Redala su se vrlo zanimljiva, neka vrlo dirljiva iskustva, uglavnom iz afričkog svijeta. Bilo je to, kako rekoše neki sudionici, istinsko obogaćenje i osvježenje kao i poziv na razmišljanje. Osobito odgovori sestara Majke Terezije koji su dale na postavljena pitanja. Među ostalim su naglasile dvosatnu molitvu i razmatranje odmah na početku dana, prije doručka i prije bilo kakva posla. Molitvom, i to podužom, svaki dan se započinje i završava. Molitva i klanjanje Presvetomu, izvor su iz kojeg se crpi snaga za življenje i djelovanje. Zanimljivo je bilo slušati o njihovoj oslonjenosti na Boga i povjerenju u Božju Providnost koja hrani i njih i njihove bolesnike i siromahe, kao i njihovoj neovisnosti o ovozemaljskim dobrima kao što su mobiteli, kompjutori, portali, televizori, strojevi za pranje..., one to jednostavno ništa nemaju, niti upotrebljavaju. Prisutni su na kraju postavili pitanja prisutnim misionarima i misionarkama.

Uslijedilo je svečano Misno slavlje i župnoj crkvi Presvetoga Srca Isusova u Potocima koju je predvodio don Željko Majić, generalni vikar Hercegovačkih biskupija u koncelebraciji desetak svećenika. Na početku Mise sve je prisutne pozdravio župnik don Josip Galić, izrazivši radost zbog događaja koji se odvija u župi Potoci, a predvoditelj Misnoga slavlja prenio je pozdrave i blagoslove biskupa mostarsko-duvanjskog i apostolskog upravitelja trebinjsko-mrkanskog mons. dr. Ratka Perića koji se nalazi u Banjoj Luci na zajedničkom zasjedanju biskupa BK BiH i HBK.

Don Željko je u svojoj propovijedi, počevši od pojedinačnih doživljaja misija, uprisutnio dva puta misijskoga djelovanja u kojima se ostvaruju Zapovijedi Ljubavi prema Bogu i prema čovjeku. No, problem bi mogao nastati kada bi se jednome vidu davala veća vrijednost od drugoga: solidarnosti u teškim životnim potrebama pred navještajem ili obrnuto. Stoga je i naglasio i potrebu prožimanja posluživši se s izrazom pape Benedikta XVI.: evanđeosko promicanje ljudskoga dostojanstva. Naviještanje i evangelizacija nije i niti smije biti govor s lijepo uređenoga mramornoga ambona u kojem studen mramora kao da zahvaća i samoga navjestitelja nego navjestitelj mora postati ambon Crkve i Krista Gospodina s kojega i po kojem odjekuje u cijelom svijetu Riječ spasenja. Na kraju propovijedi izrazio je poštovanje i zahvalnost svim misionarima - kojih je iz Crkve u Hrvata danas u misijskim zemljama oko 90, ravnateljima nacionalnih i dijecezanskih uprava Papinskih misijskih djela, svim animatorima te župljanima župe Srca Isusova na čelu sa župnikom don Josipom.

Na kraju Misnog slavlja svima je zahvalio don Štironja, nacionalni ravnatelj PMD BiH te naglasio važnost suradnje svih članova Crkve, od biskupa do posljednjeg vjernika, u misijskom poslanju koje je nezaobilazno u našem svakodnevnom kršćanskom svjedočenju. Posebno je zahvalio zboru mladih župe Potoci koji su predvodili liturgijsko pjevanje kao i svim župljanima za sve što čine za Papinska misijska djela, za misije i misionare. Pozvao je sve sudionike misijsko-animacijskog susreta na plenarnu sjednicu u „Emaus" gdje su Godišnja skupština PMD, kao i misijsko-animacijski susret službeno završeni.


kta/missio.ba