Mirhad Peljto prvi dojahao do cilja, Dragan Džidić najbolji mostarski jahač

No, jučer je bilo drukčije.  
U organizaciji Konjičkog kluba Mostar, na Gorancima iznad Mostara održana je prva konjička utrka u povijesti Mostara pod nazivom 1. endurance “Mostar 2010.”, na kojoj je najuspješniji bio Mihrad Peljto iz KK Basquil Sarajevo. Drugo mjesto, s istim vremenom, dijelili su Emina Kazazović i Tarik Bećar iz istok kluba, treće mjesto su dijelili Rusmir Mešić i Sanja Tupo iz KK Pegasos, dok je Dragan Džidić iz domaćeg KK Mostar zauzeo četvrtu poziciju. Što se tiče ekipnog plasmana prvo mjesto pripalo je KK-u Basquil Sarajevo, drugo KK-u Pegasos Sarajevo i treće KK-u Mostar.

Utrka od 45 kilometara

Iako je izjutra izgledalo kao da se vremenske prilike neće nakloniti ovoj manifestaciji, kiša ipak nije pokvarila put jahačima i njihovim ljubimcima.
Na 1. enduranceu “Mostar 2010.” sudjelovalo je sedam konjičkih klubova koji dolaze iz gradova diljem Bosne i Hercegovine, a ukupno je bilo 18 jahača i 18 konja. Utrka je bila duga 45 kilometara, i podijeljena u dva kruga po 22,5 kilometra. Prema pravilima ovog sporta, nakon prvog kruga svi konji dobili su zaslužen predah prilikom kojeg im je izmjeren puls. Konji koji su imali puls viši od 64 otkucaja u minuti morali su biti diskvalificirani.
Kako je pojasnio predsjednik Konjičkog saveza Bosne i Hercegovine Željko Čuljak, riječ je o jednom sistemu koji ima zadatak sačuvati fizičko stanje samih konja. Naravno ovo pravilo iziskuje i dobru disciplinu samih jahača koji moraju pronaći način da izvuku najviše iz svog ljubimca, ali pritom paziti i da ga previše ne iscrpe.

Afirmacija konjičkih utrka


Zasigurno mnoge zanima kako je uopće došlo do prve konjičke utrke na području Mostara. Iza svega se zapravo krije predsjednik KK Mostar Josip Jozo Rajič koji je istaknuo kako je cilj svega podignuti popularnost ovog sporta na ovim prostorima, dobro druženje i zabava.
- Riječ je o sportu koji je prilično afirmiran u svijetu, ali u našim krajevima nažalost nije. Na ovaj način ga pokušavamo afirmirati, kazao je Rajič.
Što se tiče razine na kojoj je 1. endurance “Mostar 2010.” , jučer održan, Rajič ističe kako je zadovoljan, ali i kako očekuje da će buduće utrke biti još bolje.
- Ja uvijek postavljam leticu visoko i uvijek smatram da može biti bolje. Naš klub je vrlo mlad, ali sigurno imamo jedan iznimno veliki potencijal konja, jahača, kao i ljudi koji nisu jahači ali daju svoju podršku svim našim aktivnostima, kazao je Rajič. Mada članovi KK Mostar kao konjanička grupacija postoje već duže vrijeme, kao registrirani klub nisu stari niti godinu dana. S obzirom da klub nosi ime grada, trebalo je puno vremena kako bi se to ime moglo dobiti. Nakon ovako uspješne prve konjičke utrke, svi zasigurno s nestrpljenjem iščekujemo iduću.

Piše: Marin Vučina