Mini ustavne promjene počinju u Mostaru izmjenom Statuta

marija jurčić, mostarka godine, Mostar, statut, vladika, Mostar, Mostar, policija, nasilništvo, razbojnici, Bošnjaci, plan, Mostar, mostarka, turist
Ustavni sud BiH naveo je da su neustavne odredbe prema kojima se isti broj vijećnika u Gradsko vijeće Mostara bira s područja šest bivših općina iako imaju vrlo različit broj birača, kao i činjenica da građani iz središnje upravne gradske zone ne mogu birati predstavnike za Gradsko vijeće, piše večernji list.

Brojne povrede

Prema priopćenju, suci Ustavnoga suda ocijenili su da su odredbe Izbornog zakona o različitom broju birača u izbornim područjima u Mostaru ‘protivne Međunarodnom paktu o građanskim i političkim pravima' dok se pak onemogućavanjem birača iz središnje zone grada Mostara ‘da biraju vijećnike koji bi ih zastupali ... krši Ustav BiH'.

- Ustavni sud BiH je naložio Parlamentarnoj skupštini BiH da izmijeni i dopuni neustavne odredbe Izbornog zakona BiH u skladu s ovom odlukom u roku od šest mjeseci nakon objavljivanja ove odluke u Službenom glasniku BiH. Ustavni sud je naložio Gradskom vijeću Mostara da izvijesti Ustavni sud u roku od tri mjeseca od dana objave izmjena koje Parlamentarna skupština izvrši u Izbornom zakonu BiH o koracima koji su poduzeti kako bi se mostarski Statut uskladio s Ustavom BiH, navodi se u odluci Ustavnog suda BiH.

U jednome od mostarskih većinskih hrvatskih područja područja Jugozapad upisano je oko 25.000 birača, a u većinskom bošnjačkom području Jugoistok oko 6000 birača. S tih područja bira se jednako po tri vijećnika u Gradsko vijeće bez obzira što je jedna izborna jedinica četiri puta veća od druge.

Mostarsko Gradsko vijeće bira se u gradskim područjima te s jedinstvene gradske liste. Ustavni sud odbacio je prigovore da su neustavne odredbe Izbornog zakona i Statuta Mostara kojim se propisuje nacionalna zastupljenost u vijeću, kao i zahtjev za promjenom načina biranja gradonačelnika. Dosadašnji izbori omogućavali su da se u etnički čistim općinama u istočnom Mostaru izaberu isključivo bošnjački vijećnici zbog čega su, iako relativna većina, Hrvati bili manjina u Gradskom vijeću.

Luđačka košulja ‘2'

Daytonskim sporazumom 1995. godine Mostaru je dodijeljen poseban status. Aneksom toga sporazuma utvrđeni su principi za privremeni statut. Bivši visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown je 2004. godine nametnuo novi statut kojim je ukinuo šest općina, a umjesto njih je uspostavio gradska područja iz kojih su birani vijećnici u Gradsko vijeće.

 

Piše: Zoran Krešić