Mile Puljić optužen za ratni zločin u Mostaru: "Branit ću se i gotovo!"

mile puljić
Što da vam sad kažem, nemam posebnog komentara. Branit ću se sa svojim odvjetničkim timom i to je to. Sada je doista prerano bilo što drugo govoriti dok se detaljno ne upoznam sa slučajem, kratko je kazao za naš list optuženi Puljić, koji je u ratu bio zapovjednik 2. bojne 2. brigade HVO-a.

Teške optužbe

Radi se o predmetu kategorije 2 koji je iz Tužiteljstva pri MKSJ-u (Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju) proslijeđen na procesuiranje Tužiteljstvu BiH. Priopćeno je da se optuženi tereti kako je za vrijeme rata u BiH i sukoba između Armije BiH i HVO-a, u svojstvu zapovjednika 2. bojne 2. brigade HVO-a na području Mostara, u okviru širokog i sustavnog napada usmjerenog na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti, postupao protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava. On se tereti da je sudjelovao u udruženom zločinačkom pothvatu, u okviru kojeg su počinjeni ratni zločini nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti.

- Navedeni zločini su počinjeni prisilnim nestancima, protupravnim lišavanjem slobode Bošnjaka i zatvaranjem u zatvore i logore, izvođenjem civila iz logora na prinude radove, na crti fronta i u živi štit, kao i protjerivanjem žena, djece i staraca, koji su nakon toga nezakonito zatočeni na raznim lokacijama te prisilno premješteni na teritorij pod kontrolom Armije BiH, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Puljić se tereti da je u okviru počinjenja zločina, izvođenjem nezakonito zatočenih Bošnjaka iz logora Heliodrom i drugih objekata za zatočenje na prinudne radove na crti bojišnice, tjeranjem u živi štit i zlostavljanjem na druge načine, ubijeno 11 žrtava bošnjačke nacionalnosti, više od 70 žrtava je ranjeno, a dvije osobe su odvedene u nepoznatom smjeru, otkada im se gubi svaki trag, da bi nakon rata bili pronađeni i ekshumirani njihovi posmrtni ostaci, navodi državno Tužiteljstvo.

Heliodrom

U optužnici se navodi da je iz logora Heliodrom i drugih lokacija, u više navrata, na prisilne radove odvođeno od nekoliko desetaka pa do više od 100 nezakonito zatočenih civila bošnjačke nacionalnosti.

Zločinima opisanim u optužnici oko 15 žrtava bošnjačke nacionalnosti bilo je tjelesno zlostavljano i mučeno na ponižavajuće načine, od pripadnika 2. bojne 2. brigade HVO-a, kojom je zapovijedao optuženi.

Radi se o vrlo opsežnoj optužnicu, koja se odnosi na veliki broj ratnih zločina počinjenih tijekom 1993. i 1994. godine, nad više stotina žrtava bošnjačke nacionalnosti, naveli su iz Tužiteljstva BiH.

Uz optužnicu, Sudu je proslijeđen opsežan dokazni materijal s više stotina dokaza, a predloženo je pozivanje 85 svjedoka optužbe i dva stručna vještaka. Puljić se tereti da je počinio kazneno djelo zločina protiv čovječnosti, iz članka 172. KZ-a BiH, priopćeno je iz državnog Tužiteljstva.

Dnevni list