Mennigitis u Mostaru: Djevojčica je stabilno, nema razloga za paniku

Klinička bolnica Mostar
...potvrdio je jučer dr. Ivo Curić, predstojnik Odjela za infektivne bolesti Kliničke bolnice Mostar.
Sastanak s roditeljima

- Djevojčica je puno bolje nego što je bila kad je primljena i njezino stanje je trenutačno stabilno. Za neke prognoze ipak treba proći određeno vrijeme i treba se pričekati s obzirom da se radi o bolesti s vrlo visokim stupnjem mortaliteta, kazao je dr. Curić.
Već nekoliko sati nakon prijema u bolnicu na djevojčici su bili vidljivi pomaci na bolje, ali liječnici ističu kako je kod ovakvih bolesti teško davati neke dugotrajnije prognoze i reći kako će se razvijati situacija.
Iako je bolest zarazna, dr. Curić je kazao kako je tim liječnika s ovog odjela zajedno s Federalnim zavodom za javno zdravstvo poduzeo sve preventivne mjere kako se bolest ne bi širila, te kako nema razloga za paniku.
- Mi smo sve mjere poduzeli kako ne bi došlo do širenja zaraze. Djevojčica je na naš odjel primljena 30. prosinca oko 14 sati u vrijeme kad je dosta liječnika bilo na odjelu i svi smo se maksimalno potrudili kako bismo joj što prije ustanovili dijagnozu, ali i poduzeli sve preventivne mjere. Za sat vremena joj je utvrđena dijagnoza, odmah smo obavijestili Federalni zavod za javno zdravstvo koji su obavijestili školu u koju je djevojčica išla. Održan je sastanak s roditeljima. Svi koji su trebali su primili odgovarajuću terapiju, tako da nema razloga za brigu, kazao je dr. Curić ne htjevši otkriti u koju je školu djevojčica išla obrazlažući kako bi se time u javnosti samo bespotrebno stvorila panika. Liječnici naglašavaju kako su sve mjere zaštite prema ostaloj djeci koja idu u isto odjeljenje s ovom djevojčicom poduzete i nema razloga za paniku.
- Da je djevojčica slučajno došla u noćnim satima, kada je na odjelu samo dežurni liječnik, sve bi išlo sporije i sigurno ne bi ovako brzo reagirali. Sve mjere smo poduzeli kako ne bi nitko došao u opasnost, istaknuo je dr. Curić.

Simptomi meningitisa

Meningokokni meningitis je infekcija izazvana bakterijom neisseria meningitidis koja u ovom slučaju uzrokuje upalu moždanih ovojnica i ovojnica kralješničke moždine. Većina se slučajeva događa kod djece. Meningokok je najčešći uzročnik meningitisa u djece od 2 - 5 godina i drugi najčešći uzročnik meningitisa u odraslih.
Infekcije su češće zimi i u proljeće i mogu uzrokovati lokalne epidemije u vojarnama, školama, vrtićima, studentskim domovima. Simptomi meningitisa meningokoka su ukočeni vrat, osjetljivost na jako svjetlo, visoka temperatura, zbunjenost, glavobolja, umor, povraćanje. Rano prepoznavanje i liječenje oboljelih od meningokoknog meningitisa je izuzetno važno jer je rizik od smrti i komplikacija visok.

Dnevni list