Međunarodna zajednica diže ruke od Mostara?

Grad Mostar

...kao 'grom iz vedra neba' kako u javnosti, tako i u političkim krugovima koji gotovo zbunjeno pokušavaju pronaći neki smisao u ovom potezu.
Iznenađujući potez

Izjava Inzka da ne postoji dovoljno konkretnih razloga za daljnju  prisutnost OHR-a u Mostaru čini se pomalo umjetnom kada u obzir uzmemo činjenicu da je riječ o gradu čiji se političari 14 mjeseci nisu mogli usuglasiti o izboru gradonačelnika te gradu koji je godinu dana bio u financijskoj blokadi zbog neusvajanja proračuna. Još kada se zna da bi, u slučaju da se do kraja ovog mjeseca ne usvoji proračun za 2010., mogla početi nova financijska blokada, postavlja se pitanje predstavlja li zatvaranje mostarske podružnice Ureda visokog predstavnika u BiH svojevrsno okretanje leđa međunarodne zajednice ovom gradu?
Radmila Komadina, glavna savjetnica mostarskog gradonačelnika Ljube Bešlića, ocjenjuje kako je ovakav potez Inzka u najmanju ruku iznenađujući te kako i vrijeme i način na koji ga je napravio imaju jako malo smisla.
“Ne znam koji je to veliki napredak o kojem je Inzko govorio. Svima nam je jasno da izborom gradonačelnika svi problemi nisu riješeni. U Mostaru još uvijek ima jako puno posla”, kazala je Komadina. Što se tiče Inzkove izjave da mostarski političari imaju sva sredstva koja su im potrebna kako bi osigurali normalno funkcioniranje grada, Komadina navodi kako situacija ipak nije toliko zrela da bi domaći političari sve svoje probleme mogli riješiti bez uplitanja OHR-a.  

Osamostaljivanje političara

I dok veliki broj poznavatelja političkih prilika i neprilika u Mostaru smatra kako još uvijek nije došlo vrijeme za odlazak OHR-a iz ovog grada, postoje pojedine političke grupacije koje su stava da ta institucija svejedno nije činila ništa u Mostaru te kako i jest vrijeme da se domaći političari osamostale. Kako je kazao Milenko Paunovski, vijećnik Narodne stranke Radom za boljitak u Gradskom vijeću, zatvaranje OHR-a u Mostaru neće imati nikakav utjecaj na političku scenu u ovom gradu.
“Iskreno govoreći, ne znam što je OHR dobro uradio u Mostaru. Jedino rješenje za Mostar je da se napokon sami počnemo dogovarati”, ustvrdio je Paunovski. Veliki ispit spremnosti za dogovore i kompromise mostarski političari imat će vrlo brzo.

dnevni list