FOTO  Mario Vasilj: Čovjek iz naroda s motom ‘cijeli dan u službi studenata i Fakulteta‘

FPMOZ OŠ BRANKA ŠIMIĆA

Rijetke su institucije koje u ovoj državi nose hrvatski predznak, a jedna od njih je svakako Sveučilište u Mostaru. Uz Sveučilište ono što može privući kritičnu masu Hrvata u BiH , tu su još Međugorje i HŠK Zrinjski. Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti je najveći fakultet na Sveučilištu, a na njegovom čelu je dekan dr.sc. Mario Vasilj. Otkako je dekan Vasilj prvi čovjek FPMOZ-a ovaj Fakultet podignut je na višu razinu.

Teško je u jednom članku nabrojati što se sve dobro dogodilo fakultetu otkako ga vodi  dekan Vasilj, ali je činjenica da su to veliki koraci koji ovaj fakultet približavaju najvećim visokoškolskim ustanovama u regiji. Potpisani su mnogi ugovori od kojih vrijedi istaći onaj između FPMOZ i Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Mostar samostalno je i vlastitim sredstvima organizirao uspješnu manifestaciju Jesen na FPMOZ-u koja je istinski obogatila kulturnu i znanstvenu scenu u Mostaru i Hercegovini. Neki od sadžaja bili su čisto znanstveni i održani su u krugu samog fakulteta, dok su drugi kulturni, privukli veliku pozornost tako da su prostori u kojima su održavani koncerti, predavanja i izložba bili pretijesni kako bi primili sve zainteresirane. Bogatstvo ovog događaja je što je u njemu sudjelovanje uzelo puno mladih ljudi što je neprocjenjiva vrijednost ovogodišnje manifestacije.
Najveći „krivac" za ovu vrhunsku manifestaciju svakako je dekan FPMOZ-a prof.dr.sc Mario Vasilj sa svojim suradnicima, kao i svi oni koji su dali obol ovoj izuzetnoj manifestaciji, te tako uljepšali jesen u Mostaru.

Fakultet je u ovoj godini organizirao 2. znanstveno-stručnu konferenciju s međunarodnim sudjelovanjem „Zaštita voda u kršu", međunarodnu znanstvenu konferenciju studenata pedagogije., kao i znanstveno-stručnu konferenciju „Matematičke nejednakosti i primjena".

Na fakultetu od ove akademske godine djeluje Studij edukacijske rehabilitacije, a kraj godine fakultetu je donio otvaranje Informacijsko- tehnološko -inovacijskog centra zahvaljujući kome će studenti kvalitetno moći pratiti nastavu u skladu s tehnologijama koje su danas dostupne.

Na kraju teksta vratimo se na konstataciju o tome tko još može privući kritičnu masu Hrvata u BiH. Dekan Mario Vasilj je ugledan čovjek iz Međugorja, priznat i poštovan u lokalnoj zajednici. Uz to je veliki navijač HŠK Zrinjski koga prijatelji kluba i navijači izuzetno cijene i omiljen je na Sveučilištu, posebno na fakultetu koga krupnim koracima vodi u bolje sutra. Na početku svog mandata dekan Vasilj je istakao kako mu je cilj da fakultet bude svjetionik i uzor za cijelo društvo. Danas samo možemo konstatirati da FPMOZ jeste svjetionik i uzor za cijelo društvo.

HERCEGOVINA.info