Mario Slezak novi vlasnik nekadašnjeg Žitoprometa

Žitopromet

Naša ponuda za Žitopromet od 5.210.000 KM je pobijedila na Javnom natječaju. Mi ćemo biti proglašeni vlasnicima kad uplatimo novac, a za to imamo rok od 30 dana. To je otprilike do kraja mjeseca.

Na Javni natječaj stigle dvije ponude, a tvrtka Mo Herc ponudila je 4.550.000 KM. Nama je sada u planu kupiti imovinu, a što kasnije s njom nismo još razmišljali. Ako bude neka tvornica bit će u Raštanima, gdje postoji zemljište Žitoprometa od 14 tisuća kvadrata", rekao je Mario.
Na Javnom natječaju na kojem je tvrtka Editus pobijedila, prodavala se upravna zgrada Žitoprometa, te kompleksi ove tvrtke u središtu grada i u Raštanima.

Mostarski Žitopromet je uspješno poslovao 70 godina. Privatiziran je 2001. godine, od kad je poduzeće počelo bilježiti gubitke. Od 2011. godine preko stotinjak radnika počelo je prosvjedima tražiti plaće i poboljšanje poslovanja ove tvrtke.

Nakon niza prosvjeda, raznih skandala i zahtjeva raznim instancama 2012. godine pokrenut je stečaj pred Općinskim sudom u Mostaru. Nekoliko mjeseci kasnije Sud je donio Rješenje za otvaranje stečajnog postupka.