Marin Topić uvijek kontrira inteligentno i od njega se može puno naučiti

Marin Topić, referendum, U ime obitelji, Marin Topić, Hercegovina, Mostar, Marin Topić, Izložba

On sam kaže da mu pismo gospođe Dalme  iz SAD-a jedno od najdražih, te ga mi opet objavljujemo u cijelosti.

Poštovani dame i gospodo, dragi čitatelji ovih redaka upoznajte se s ovim nesvakidašnjim čovjekom,  neću pogriješiti ako kažem renesansnim- mostarskim slikarom i esejistom Marinom Topićem. Rado viđenim gostom na tamošnjoj televiziji gdje drži valjda tri stupa kuće hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini i Hrvatske kulture.

Rat je u Bosni i Hercegovini devedesetih bio posebno brutalan. Ima visoki stupanj post-traumatskog sindroma , naročito među hrvatskim ratnim vojnim veteranima. Ne znam statistike u B i H , a i ne želim ih znati (jer su pretužne), valjda zato jer ja nikada ne gledam statistike, nego uvijek pojedince.

U ovakovoj jednoj bremenitoj situaciji, stvari bi mogle izgledati jako grdo.

Velika i originalna , ponekad da ti dah zastane, ljepota - u ovakvim okolnostima izgleda nemoguća.

Izgleda, ali se ipak dogodila.

Deterministima je ovo nemoguće objasniti.

OBLUTCI I ŠIPAK U NERETVI

Ratni Mostar jako je stradao i izgleda i ranjen i izgubljen. Osim kad se pojavi MARIN TOPIĆ. On je odjednom počeo slikati, ali ne bilo kako, nego je počeo obraćati pažnju na Neretvu i što sve teče u njoj, i na te oblutke (kamenje) kako ih on naziva.

Svakako otiđite na Marinov website: http://www.marin-topic.com/

Dakle on je počeo obraćati pažnju na šipak koji ima luksuznu ljepotu iznutra. Nju su znali cijeniti upravo renesansni slikari koji nisu bili minimalisti ni luđaci, nego su znali uhvatiti ono što je čarobno izgledalo.

Oblutci u Neretvi izgledaju čarobno-ali samo kako ih je prikazao Marin Topić. A još nitko u povijesti slikarstva ili fotografije nije kombinirao oblutke, dakle kamenje i šipak. Kamenje i rijeke obično slikaju oni koji također rade i more i morske pejsaže. A šipak je rado viđen gost u mrtvoj prirodi.

No Marin ih je kombinirao

"Obluci i šipci "ulje na platnu, 2104

"Šipci Na Kamenu"

"Humski Kristbaum s Dvije Ptičice"

"Dama Na Mostarskom Pijesku"

Te niz drugih..

Božićno drvce je zapravo stablo šipka, tako je nazvao humski kristbaum, i ovu originalnost još nikad nisam vidjela.

Marin Topić je veoma očito lijep i stasit, premda nije bahat. Njegov nastup na televiziji uvijek je "cool". On se ponaša na jedan suvereni način, ali vrlo neusiljen. Ima jako samopouzdanje pa se nikad ne da izbaciti iz takta.

Ako netko pokuša nekakvu glupost, Marin neće galamiti nego će reci nesto poput "Ajde, bolan!"

I odvratiti na često duhovi način.

Uvijek kontrira inteligentno i od njega se može puno naučiti...

MARIN TOPIC- ZAČETNIK UMJETNIČKOG STILA ILI ŠKOLE?

Ja mislim da da. On ima u sebi elemente čudesne HRVATSKE NAÏVE od koje magičnog Ivana Lackovića koga nadam se ne treba posebno predstavlajti

Lacković, Hrvatski Mag Naïve, da se malo pohvalim njega su pomagale, još dok se nastojao afirmirati, moje tri tete po ocu.

Dakle , Marin ima definitivno sličnosti i ide na poetski i magijski element. No, u svim slikama /kompozicijama vlada elegantni red jer je sve veoma pomno udeseno.Marin je diplomirao arhitekturu.

Njemu je Neretva prirodni ambient za nešto magično. Što nije svakom.

Posebni dar za rođendan

GRANA MOSTARSKOG BEHARA

Ovo jest malo neobično jer se obično rođendanski pokloni/pozdravi dobivaju spontano. No, ja sa Marinu javila da mi je rođendan i da mi pošalje neku sličicu, crtić, kajgod. E pa sada, on je odgovorio za tri minute

I poslao preko interneta Granu Mostarskog Pehara, mostarski behar je drvo - vrsta ukrasnog drveta. Također je predivan (za one koje vole lijepo) mostarski jasmin.

Mi smo isprintali tu sliku i ona je od sada permanentno na mom stolu, gdje pišem i ovo pismo!

Ta grana, vjesnik proljeća dočekat ce proljeće ovdje- u lijepom ambijentu, uz piskut ptica.

U najboljem mogućem društvu.

Dan nakon rođendana

I dan dva pred Valentinovo

Iz USA
Dalma Kalogjera, Ph.D

HERCEGOVINA.info