Mostar: Maloljetnih trudnica sve više, najmlađa imala 16 godina

trudnica
Iz KB-a ističu da je najmlađa rodilja imala 16 godina, što pokazuje da je dobna granica za stupanje u seksualne odnose sve niža.

Maloljetne trudnice u Mostaru većinom su neudane djevojke, zbog čega se neke od njih često odlučuju i na pobačaj ili novorođenčad daju na posvajanje.

Liječnici ističu da je nedovoljna edukacija među tinejdžerima jedan je od glavnih razloga zbog kojeg imamo sve veći broj trudnica mlađih od 18 godina.

''Svjedoci smo prevelikih seksualnih sloboda u populaciji adolescenata koje za posljedicu imaju različite, često teške i bolne posljedice, kao što su spolno prenosive bolesti i njihove komplikacije. Tu su i maloljetničke trudnoće kao posljedica preranog i neodgovornog stupanja u spolne odnose'', kaže dr. sc. Vajdana Tomić, voditeljica Odjela za ginekologiju i porodiljstvo u ovoj bolnici.

Ispravan pristup

Informiranje i educiranje mladih o mogućim posljedicama preranog i neodgovornog spolnog ponašanja, ističe dr. Tomić, jedini je ispravni pristup u rješavanju ovog problema. Također, navodi ona, uloga porodice u odgoju djeteta je na prvom mjestu, ali je važna i sustavna edukacija u školi.

Rijetko koriste zaštitu

Istraživanja pokazuju da je blizu 20 posto mladih u BiH u dobi od 15 godina već stupilo u seksualne odnose. Također, 43 posto njih u dobi između 15 i 18 godina reklo je da ne koristi nikakvu vrstu zaštite, a kao glavni izvor informacija o seksualno-reproduktivnom zdravlju navode internet.

Dnevni avaz