FOTO  Mala liska za Ljubišu Savanovića

Mostarska liska 2019, Mostarska liska
Predstava je nastala u produkciji Narodnog pozorišta Republike Srpske, a glumac Ljubiša Savanović odlukom Stručnog žirija dobio je „Malu lisku" za najboljeg glumca večeri.

„Drago mi je, naravno, da sam dobio nagradu. U ovoj predstavi ima sigurno još pet, šest sjajnih uloga, tako da je dobio neko od kolega sigurno ne bi bilo nezasluženo. Prvi mi je put da dobijem „Malu lisku", tako da sam iskreno zaista sretan što sam dobio ovu nagradu. Na ovom Festivalu sam možda već deseti put, a drago mi je i lijepo svaki put doći u Mostar. Ovdje imam prijatelje i jedva čekam da se sretnem sa njima i da čujem njihove utiske.", rekao je Savanović.

Publika je bila oduševljena izvedbom sjajnog ansambla, te su uz dugotrajan aplauz ispratili glumce sa scene.

Goste je na druženju, nakon odigrane predstave, u restoranu „Pozorišna kafana" zabavljao Cluster.

Večerašnjom predstavom završen je takmičarski dio ovogodišnjeg Festivala. U petak, 26.04. sa početkom u 20 sati, 16. MFK „Mostarska liska 2019" svečano će biti zatvoren dodjelom nagrada i koncertom kantautora Damira Imamovića.

Nagrade Festivala dodjeljuje Stručni žiri, i to: Veliku lisku - Grand Prix Festivala, nagradu za najbolju predstavu u cjelini; Veliku lisku - nagradu za najboljeg glumca Festivala; Veliku lisku - nagradu za najbolju glumicu Festivala; Veliku lisku/plaketu Ahmet Obradović - nagradu za najbolju režiju; „Avazov zmaj" - nagradu koju dodijeljuje „Dnevni avaz", te specijalnu nagradu Stručnog žirija.
Nagradu za najbolju predstavu dodjeljuje i Žiri publike, te Žiri medija.

Nakon dodjele nagrada, slijedi koncert Damira Imamovića, jednog od najznačajnijih izvođača sevdaha danas i čovjeka koji je u tradicionalnu muziku BiH unio jedan novi umjetnički duh. Njegova pojava na muzičkoj sceni 2005. godine proizvela je novi talas interesovanja za sevdah, ali i inovativno viđenje ove forme. Nazivali su ga 'revolucionarem sevdaha' (sevdalinkas.com), 'novim pravcem u sevdahu' (fRoots), pa čak i 'kraljem sevdaha' (The Huffington post).

Cijena ulaznice je 10 KM i u prodaji su na blagajni NPM-a od 9 do 14 sati, te od 18 sati do početka predstave. Rezervacije na broj 036/550-128, mail: [email protected] i porukom u inbox na Facebook stranici NPM-a.