FOTO  Mala liska glumačkom ansamblu predstave Mirna Bosna, u utorak Jedvanosimsoboakalomistobo

np mostar, Mostarska liska
...u Narodnom pozorištu Mostar izvedena je predstava Kamernog teatra 55 iz Sarajeva "Mirna Bosna", a stručni žiri koji radi u sastavu Zijah A. Sokolović, Nedžad Begović i Atilla Aksoj, po prvi put je "Malu lisku" za najboljeg glumca / glumicu večeri dodijelio cijelom glumačkom ansamblu predstave. U predstavi "Mirna Bosna" po tekstu Borisa Lalića, u režiji Saše Peševskog, igraju Feđa Štukan, Gordana Boban, Vanesa Glođo i Davor Golubović. Stručni žiri ovu je odluku donio jednoglasno, pa su svi zajedno i izišli na sceni Narodnog pozorišta Mostar i obrazložili svoju odluku.

"Hvala na divnoj predstavi! Ovo je pobjeda pozorišta, ali još više pobjeda glumaca i jedne glumačke igre. Mi kao žiri vam čestitamo na jednoj fascinantnoj predstavi. Ono što se čini žiriju je da ponekad okviri konvencije umjetnosti glumca i umjetnost pozorišta moraju da se prevaziđu i ponekad poništi. Bez obzira što se po zakonu Festivala može dodijeliti samo jedna 'Mala liska', postoje neke situacije kad se to pravilo mora poništiti u ime glumačke igre i u ime umjetnosti. Žiri je mišljenja da su sva četiri glumca zaslužila nagradu i donio je jednoglasnu odluku da Festival ovu jednu 'Malu lisku' podijeli na četiri i dodijeli četiri Liske", rekao je predsjednik žirija Zijah A. Sokolović, a publika je njihovu odluku i cijeli ansambl nagradila višeminutnim pljeskom.

Druženje je nastavljeno uz muziku uživo u izvedbi članova Rock škole Mostar, a uz tortu smo proslavili i rođendan člana stručnog žirija Atille Aksoja, što je bilo posebno iznenanđenje večeri.

U utorak, 24.04. u 20 sati u Narodnom pozorištu Mostar Sarajevski ratni teatar (SARTR), Sarajevo izvodi predstavu "JEDVANOSIMSOBOAKALOMISTOBO", nastalu u režiji Aleša Kurta, koji je zajedno sa Nejrom Babić autor teksta. U predstavi igraju: Maja Salkić, Mirela Lambić, Ana Mia Milić, Alban Ukaj, Sead Pandur, Jasenko Pašić, Adnan Kreso, Davor Sabo, Saša Krmpotić i Lejla Čaušević k.g. Dramaturgiju potpisuje Dubravka Zrnčić-Kulenović i Nejra Babić. Kostimografiju potpisuje Melisa Musić Ajkunić, a scenografiju Vedran Hrustanović. Muziku za predstavu su radili Damir Nevesinjac i Basheskia.

... Ova režija je nastavak rada na prožimanju drevnog i današnjeg. Radi se o socijalnoj komediji, a ona je po svojoj suštini crna, s tim što ova nije baš crna, nego više tamno siva. Smatram da teatar treba da bude socijalno angažiran i da se zaista bavi problemima društva koji nam najviše smetaju da živimo. Pa eto, ova predstava se upravo bavi takvom tematikom. Pored toga ona je u potpunosti uronjena u teatarske kodove od antičkog doba do danas. Nije nam namjera bila da bilo kome ugađamo. Više smo tu da potaknemo na dobro. Da poučimo. I zabavimo. Ako se to još može... - zapisao je o predstavi Aleš Kurt.

U srijedu, 25.04. u programu "Mostarske liske 2018" je predstava "USTAV REPUBLIKE HRVATSKE" Satiričkog kazališta Kerempuh iz Zagreba. Tekst: Ante Tomić i Rajko Grlić, režija: Vinko Brešan. Igraju: Borko Perić, Nikša Butijer, Ana Maras Harmander, Damir Poljičak, Matija Šakoronja, Vedran Mlikota

O predstavi: Profesor Vjeko živi u centru Zagreba s Hrvojem, nepokretnim ocem, nekadašnjim ustaškim časnikom. Vjekin užitak su noćne šetnje kada, odjeven kao žena, luta gradom. U jednoj od tih šetnji pretuče ga grupa mladića. U bolnici ga prepozna Maja, medicinska sestra koja živi u podrumu njegove zgrade. Od toga trenutka Maja se počne brinuti za njega i njegovog oca. Zauzvrat Vjeko Majinom mužu, policajcu Anti, pomogne pripremiti ispit iz Ustava Republike Hrvatske... Tako počinje ova priča o ljubavi i mržnji, priča o četvero vrlo različitih ljudi koje je sudbina iznenada učinila međusobno ovisnima. Nakon velikog uspjeha jednog od najhrabrijih filmova novog milenija,"Ustav Republike Hrvatske" i na pozornici Satiričkoga kazališta Kerempuh...

Predstave se izvode svaku večer u 20 sati u Narodnom pozorištu Mostar. 15. Međunarodni festival komedije "Mostarska liska" ove se godine održava pod sloganom "Energija osporavanja: ko se to tamo smije?". Generalni sponzor je BH Telecom, a službeno piće Festivala je Sensation!

PROGRAM DO KRAJA FESTIVALA:

UTORAK, 24. 04. 2018. U 20 SATI
Sarajevski ratni teatar (SARTR), Sarajevo
"JEDVANOSIMSOBOAKALOMISTOBO"
Autori: Aleš Kurt i Nejra Babić
Režija: Aleš Kurt
Igraju: Mirela Lambić, Maja Salkić, Ana Mia Milić, Alban Ukaj, Sead Pandur, Jasenko Pašić, Adnan Kreso, Davor Sabo, Saša Krmpotić, Lejla Čaušević k.g.

SRIJEDA, 25. 04. 2018. U 20 SATI
Satiričko kazalište Kerempuh, Zagreb
"USTAV REPUBLIKE HRVATSKE"
Autori: Ante Tomić i Rajko Grlić
Režija: Vinko Brešan
Igraju: Borko Perić, Nikša Butijer, Ana Maras Harmander, Damir Poljičak, Matija Šakoronja, Vedran Mlikota / Hrvoje Kečkeš

ČETVRTAK, 26. 04. 2018. U 20 SATI
"Ferzeng", Beograd
"SIRENA I VIKTORIJA"
Autor: Aleksandar Galin
Režija: Radoslav Milenković
Igraju: Tatjana Kecman, Milena Pavlović, Radoslav Milenković

PETAK, 27. 04. 2018. U 20 SATI
Teatar Rugantino & Kazalište Planet Art, Zagreb
"ZA UMRIJET OD SMIJEHA"
(U čast nagrađenih)
Autor: Christopher Durang
Režija: Mario Kovač
Igraju: Gordana Gadžić, Marko Torjanac

ŽIRI
Stručni žiri radi u sastavu Zijah A. Sokolović, glumac, režiser, pisac, profesor; Nedžad Begović, režiser, i Atilla Aksoj, muzičar, muzički producent i multinstrumentalista. Nagradu za najbolju predstavu dodjeljuje i Žiri medija te publika. U žiriju medija su Meliha Smajkić, Cvita Kusić i Rosanda Zovko. Publika svaku večer nakon odgledane predstave na poleđini ulaznice ocjenjuje predstavu od 1 do 10 i ulaznicu ubacuje u posebnu kutiju na izlazu iz pozorišta. U Žiriju publike su Seada Kuštrić, Nada Dalipagić i Edna Voloder.

ULAZNICE
Cijena ulaznice za predstavu na festivalu "Mostarska liska 2018" je 10 KM. Ulaznice su u prodaji na blagajni NPM-a svakim danom od 9 - 14 sati te od 18 do 20 sati. Rezervacije: na broj 036/ 550 - 128, mail: [email protected], porukom u inbox na Facebook stranici Narodnog pozorišta Mostar.