FOTO  Mala liska Admiru Glamočaku, u ponedjeljak predstava Mušica

Mostarska liska, Mostarska liska 2019
Stručni žiri je "Malu lisku" za najboljeg glumca/glumicu večeri jednoglasnom odlukom dodijelio glumcu Admiru Glamočaku.

„Mislim da je to nagrada, ne moja, nego cijelog ansambla, jer bez njih ne bih ni ja napravio ulogu, tako da žiri ne bi pogriješio da je nagradu dobio bilo ko od nas koji igramo u predstavi. Ali drago mi je, naravno, kad uložiš neki trud, onda koliko god je aplauz nama najveća nagrada, i ovako neke posebne nagrade su drage, a pogotovo nagrade koje dobiješ u Mostaru", istakao je sa zadovoljstvom Admir Glamočak.

Od premijerne izvedbe ovo je bilo treće izvođenje predstave pred mostarskom publikom koja je glumce nagradila dugotrajnim aplauzom.

Druženje je nastavljeno u restoranu „Pozorišna kafana", a goste je zabavljao DJ Sef Stari AS.

U ponedjeljak, 22.04., na festival „Mostarska liska 2019" stižu gosti iz Hrvatske. Ansambl Gradskog kazališta Sisak i Doma kulture Kristalna kocka vedrine izvodi predstavu „Mušica" Angela Beolca Ruzzentea, u režiji Silvije Vadla. U predstavi igraju: Igraju: Marko Hergešić, Nataša Kopeč, Filip Detelić i Ivan Grčić.

"Kad je Angelo Beolco (Ruzzante) napisao i objavio komediju "Mušica" (1529. godine) već je bio dugo u kazališnoj praksi, ne samo kao dramski pisac već i kao glumac (otud mu je - od lika kojeg je sam stvorio i nadimak). Govoreći o kazališnoj praksi onog vremena jasno je da je teatar tada bio u potpunosti okrenut publici pa je ta sveza glumca i gledatelja, osim u pučkom govoru bila upotpunjena artizmom koji se publici morao sviđati. Izbor tema, likovi, mjesta događanja dramske radnje, sve je bilo blisko gledatelju jer od gledatelja je kazalište živjelo. Izabrati za temu komplicirane ljubavne odnose nije bila rijetkost ali hrabro napasti one koji to sa strane promatraju i komentiraju - e to je bio i mali atak na publiku. Uz poznato "docere et delectare" (poučavati i zabaviti) ovo je bilo pravo renesansno "movere" (pokrenuti). Stoga je Ruzzanteov teatar, ispunjavajući svoju društvenu ulogu, ispunjavao srećom i one koji su ga radili. Stoga su sočne psovke tog jezika ne samo pojačavanje ekspresivnosti likova već i mali izazov našoj lažnoj moralnosti, smjernosti ili potrebi da se ističemo kao superiorni. Naša predstava (glumačka predstava, kakvom ju je autor i zamislio) nastala je u 21. stoljeću kojeg neki nazivahu "novom renesansom". A Ruzzante je sve to radio, pišu suvremenici dosta uspješno, u kazalištu koje je živjelo od publike. O, sretne li publike; o sretnog li kazališta; o sretnog li vremena." - o predstavi je zapisao reditelj Silvije Vadla.

Predstave se izvode svaku večer u 20 sati u Narodnom pozorištu Mostar. 16. Međunarodni festival komedije "Mostarska liska" ove se godine održava pod sloganom "Drugačiji život je moguć". Sponzori ovogodišnjeg Festivala „Mostarska liska" su kompanija BH Telecom, UniCredit Banka, Vinarija Carski Vinogradi Mostar, Senzacija, Poliklinika Jurišić i Staropramen pivo.

Cijena ulaznice je 10 KM i u prodaji su na blagajni NPM-a od 9 do 14 sati, te od 18 sati do početka predstave. Rezervacije na broj 036/550-128, mail: [email protected] i porukom u inbox na Facebook stranici NPM-a.