Mostar: Majka mi je umirala, a Hitna nije htjela doći

esma ravlić, hitna služba

Esmi, 66-šestogodišnjakinji je u mostarskom naselju Centar III pozlilo u 4.30 ujutro. Njezinog supruga, Marka su probudili zvuci krkljanja. Iako se radi o teškom invalidu koji je oduzet od struka naniže on je učinio sve kako bi joj pokušao pomoći.

Nakon 7

Nakon što se Esma pokušala uspraviti pala je s kreveta. Njezin suprug ju je u panici masirao po prsima pokušavajući joj pomoći da dođe do zraka. U isto vrijeme nazivao je broj Hitne pomoći. „Moj otac je dežurnom dispečeru koji se javio na telefon kazao kako je majci pozlilo i da joj je potrebna pomoć. On je hladno odvratio da će netko doći nakon 7 sati jer tada dežurni doktor dolazi na posao. Unatoč takvom odgovoru Marko je ipak vjerovao da će Hitna ipak doći. Bilo mu je u glavi da su vrata haustora zaključana i da doktori neće moći ući u zgradu. U međuvremenu je nazvao Nininog supruga koji je ubrzo u stan stigao sa mojim svekrom. Otac je nazvao moga supruga a ne mene jer me zbog trudnoće nije htio uznemiravati", kazala je Nina. Njezin suprug ju je po dolasku u stan ipak nazvao i kazao joj da je njezina majka umrla. Hitne pomoći još nije bilo na vidiku.
„Obiteljska prijateljica je na moj poziv također došla u stan. I ona je u očaju zvala Hitnu. Dispečer je samo hladno ponovio da će netko doći nakon 7 sati. Iako je ga je molila i govorila mu da je moj otac invalid koji boluje od šećera i da ima visok krvni tlak zbog čega i njemu od šoka i stresa može pozliti dispečer je ostao pri svome", još uvijek u nevjerici priča Nina. Susjeda, inače po zanimanju medicinska sestra se također našla u stanu Nininih roditelja. Ona je po treći puta okrenula broj Hitne pomoći. Dispečer je toga puta bio nervozniji.
„Zašto više zovete! Već sve znamo!", grubo je odgovorio. Na molbu medicinske sestre da zbog drugog bolesnika u kući Hitna dođe on je samo kazao: „Imate li vi ikakvih tableta u kući da mu ih date", prepričava Nina događaje jutra kojega kaže neće nikada zaboraviti.

Stigla Hitna

Hitna je nakon urgiranja kod direktora Doma zdravlja u stan Ravlićevih stigla oko 8 sati, puna tri i pol sata od prvog poziva. Doktorica koja je došla je samo mogla konstatirati smrt pokojne Esme.
„Liječnica je ostala šokirana kada sam joj rekla da mama nije bolovala ni od kakve bolesti već da ju je smrt zadesila iznenada. No, ni tada nije imala potrebne instrumente kako bi mogla ukazati pomoć mome ocu. Otišla je nazad u Hitnu po opremu i vratila se u društvu tehničara nakon čega je mome ocu pomoć ipak pružena. Za nju mogu kazati da je pokazala svoju ljudskost i suosjećajnost. Pokušala je opravdati cijeli događaj tvrdnjom da je u situaciji u kojoj je bila moja majka pomoć potrebno pružiti u roku od tri minute. To nije utjeha za nas. Zar Hitna pomoć i ne postoje za pružanje pomoći u takvim situacijama!?", pita se Nina koja kaže da nikada neće razumjeti ponašanje dispečera koji je sebi dao za pravo drsko i hladno uskratiti pomoć osobi koja umire. Doktor Zdenko Klarić, ravnatelj mostarskog Doma zdravlja jučer nije htio komentirati ovaj slučaj. „Ukoliko obitelj uputi žalbu Domu zdravlja imenovati će se stručno Povjerenstvo koje će istražiti slučaj. Tek nakon toga ću moći kazati nešto više o tome što se dogodilo", kazao je Klarić za Dnevni list. Obitelj pokojne Esme je već napisala službeni prigovor koji će u idućim danima biti predan na adresu Doma zdravlja.

Dodatna ironija cijelog događaja je i ta što je pokojna Esma dočekala mirovinu radeći kao medicinska sestra u SKB Mostar. Ona, koja je cijeli život pomagala drugima, vjerojatno nije niti slutila da će baš njoj pomoć biti uskraćena onda kada je bude najviše trebala.