Mario Gadžić: Loši ugovori u Aluminiju ne smiju ostati nekažnjeni

Mario Gaždić, Aluminij Mostar, Mario Gaždić, aluminij, Aluminij Mostar, mostarski aluminij, Mario Gaždić, interview, Aluminij Mostar
Hercegovačkoga diva, ali i uspješnost Uprave kojoj je na čelu u njihovu potpunom saniranju.

Tekst prenosimo u cijelosti:

- Želim pozivanje na odgovornost svakoga tko se drznuo poniziti i dovesti na sami rub propasti ovu tvornicu, ugroziti egzistenciju njezinih djelatnika i njihovih obitelji. To ne smije ostati nekažnjeno! - rekao je za Bljesak.info, Mario Gadžić, direktor Aluminija d.d. Mostar zamoljen da prokomentira više puta ponovljene navode da su u ovoj tvornici na snazi bili neki ugovori koji su ugrožavali poslovanje te hoće li zbog njihovih potpisivanja netko biti prijavljen pravosuđu.

- Što se tiče prijava, procesa i kažnjavanja onih koji su, na ovaj ili na onaj način, oštetili ili sustavno oštećivali Aluminij, niti su u mjerodavnosti niti u opisu posla Uprave Društva. Javna je informacija da su različna istražna tijela ove države, s više razina, kako inspekcijska tako i policijska, boravila u Aluminiju. Moja uloga u toj priči, kao prvoga čovjeka ove strateški bitne tvornice koja mora zaokružiti složen proces svojega oporavka i povući cijelo ovo podneblje naprijed, jest sve naše raspoložive resurse staviti istražiteljima na raspolaganje. To smo učinili i, kada god bude traženo, to ćemo i činiti. Jesu li pokrenuti procesi, ako nisu hoće li i kada biti, protiv koga? To su upiti za adrese tužiteljstava i sudova - rekao je Gadžić.

Istaknuo je kako je konstrukcija ''štetan ugovor'' u gospodarskomu značenju poprilično ozbiljna.

- A ako zalazimo u pravno, odnosno u kazneno područje i teško je dokaziva. Čak i međunarodno pravo propisuje kako je štetan ugovor onaj u kojemu je ugovorena više od 50 posto veća cijena od one koju je na tržištu moguće postići. Nije mi poznato da je tako drastičnih razlika u Aluminiju bilo, ali je itekako bilo ugovora koji, u najmanju ruku, nisu bili dobri za Aluminij - rekao je Gadžić i ponovio ranije navode kako, da su bili dobri, ugovore ne bi dirali.

- No, za njih radije koristim termin loši ugovori, a oni su Aluminij vodili u sigurnu propast i da su ostali na snazi ova tvornica nedvojbeno ne bi preživjela 2017. godinu. No, svi su ti ugovori sada stvar prošlosti, jer smo reviziji podvrgnuli ukupno zatečeno stanje i, u manje od četiri mjeseca, pročešljali smo, potom radikalno izmijenili ili čak raskinuli loše ugovore, te od 1. siječnja 2017. Aluminij posluje isključivo na zdravim tržišnim osnovama - rekao je za Bljesak.info Gadžić.

aluminij.ba