Ljubo Bešlić: Stanje u Mostaru je neprirodno, očekujem da se izbori održe do kraja godine

ljubo bešlić
... istaknuvši kako su prioriteti u tekućoj godini održavanje izbora, obnova porušenih objekata, podizanje čistoće u gradu i općenito kulture življenja na jednu višu razinu.

Komentirajući to što je usvojen proračun FBiH, kaže kako je iz preliminarnih brojki proračun malo veći nego prošle godine.

- Premijer najavljuje razvojništvo što je ohrabrujuće i najavljuju se velike investicije što bi trebalo potaknuti boljitak u FBiH. Nadam se da će se to realizirati, a ne da samo ostane ideja, rekao je Bešlić.

Objašnjavajući kako ove godine godine planira plan za grad Mostar te dajući procjene koliki je ostvarivi iznos, naglasio je da je to oko 46 milijuna, ali da imaju pregovore za određene projekte.

- Okvirno će biti oko 50 milijuna za 2018. godinu. Danas ako se usvoji proračun FBiH, u narednom tjednu ćemo prezentirati naš proračun, izjavio je Bešlić.

Od 2008. godine grad Mostar nema izbora, od 2012. nema gradskog vijeća. Na upit kakav je plan kada je riječ o financijama, je li proračun koji kreira dovoljan za funkcioniranje grada i koje su alterantive, istaknuo je kako je čudo što se sve radi s malim proračunom, ali da to nije samo Mostar.

- Puno je problema, puno želja i dobre volje, međutim proračuni u jedinicama lokalne samouprave stagniraju i ne povećavaju se. Kada vidimo proračun FBiH od PDV-a očekujemo povećanje, ali to se otprilike ne dogodi. Poboljšanje u jedinicama lokalne samouprave neznantno osjete u proračunima. Nekada javnost očekuje puno više od proračuna jedinice lokalne samoprave, ali mi se vrtimo u okvirima i time raspolažemo i održavamo grad u funkciji. To nije nimalo jednostavno", kazao je Bešlić za N1.

Problema je puno u gradu Mostara koji trebaju biti riješeni, istaknuo je gradonačelnik Mostara.

"Gradsko vijeće nemamo, tako da smo suočeni sa svim što nosi teret rada bez GV. Zahvaljujem se što građani imaju razumijevanja za takv ostanje, jer su mogućnosti ograničene."

Bešlić je pojasnio da rad bez Gradskog vijeća umara, traži strahovito puno od gradonačelnika i suradnika koji rade najbolje u datim okvirima.

- Vrijeme čini svoje, sigurno da se okolnosti mijenjaju i trebalo bi donijeti nove odluke, a mi smo zatočeni. Mislim da ovakav rad opterećuje svakoga. Javnost očekuje puno i pita, a vi morate odgovoriti na sve potrebe građana. Stanje u Mostaru je neprirodno i očekujem da se izbori održe do kraja godine zajedno s općim izborima i da skinemo i tu crnu točku s grada Mostara, iako on funkcionira kao i ostali gradovi", rekao je Bešlić i napomenuo da on i njegovi suradnici čine sve da Mostar postane još atraktivniji u svijetu.

Bešlić je prokomentirao i trenutnu političku situaciju u BiH.

- Svaka politička stranka drži svoj pravac djelovanje i ono što obećava svom biračkom tijelu. Smatram da treba napraviti minimalne zahvate sukladno presudama Ustavnog suda da se izbori održe, a da se onda poslije može praviti dogovor koji će praviti zdravije društvo i zajednicu. Ja sam jako razočaran parlamentom BiH, retorikom koja se tamo govori, nepoštivanjem kolega, izazivanjem netrpeljivosti. Dobro je da TV ne prenosi parlament jer to ima traga na građanstvo u BiH, tenzije se bespotrebno dižu zbog političkih bodova. Masa ljudi je zalutala u političke vode, rekao je Ljubo Bešlić.