FOTO  Ljubo Bešlić: Prva vozila na novom mostu idućeg mjeseca

Mostar, Ljubo Bešlić
...gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić je u izjavi za medije prilikom obilaska gradilišta na trasi od vrha Avenije do kružnog toka sa svojim suradnicima najavio kako vjeruju da će ovom dionicom već početkom narednog mjeseca, tom rutom, proći prvi automobili.

"Ovo je veoma značajno gradilište u gradu Mostaru koje je uistinu veoma vrijedno, kada je u pitanju rasterećenje prometa na gradskim dionicama. Svi znamo kakvo je stanje sada u Mostaru, kolike gužve vladaju na ulicama, tako da na ovaj most želimo usmjeriti promet čim prije, tako da vjerujemo kako ćemo već prve automobile imati početkom narednog mjeseca", kazao je Bešlić.
Nedostatak financija

Mostarski gradonačelnik je podsjetio kako je novi most u potpunosti završen, ali kako prometnica, koja se planira pustiti u promet neće biti u potpunosti, do daljnjeg, završena.

"Prometnicu od mosta do kružnog toka ćemo osposobiti na način da ćemo u promet pustiti jednu kolovoznu traku, jer nemamo sredstava u potpunosti da je završimo, a nemamo ni vremena čekati da se svi radovi završe. Na taj način ćemo olakšati promet u gradu", dodao je Bešlić, naglašavajući kako je sporna točka i nedostatak novaca za tu jednu kolovoznu traku.

"Vodimo razgovore s izvođačem da u narednoj proračunskoj godini osiguramo ta sredstva, a u pitanju je 350 tisuća maraka", naveo je Bešlić.

Kada su u pitanju krediti koje Grad uzima kako bi projekte poput ovoga provodili, Bešlić je kazao kako Grad besprijekorno izmiruje svoje obveze.

"Od vrha Avenije do semafora potrošili smo 4 i pol milijuna za izgradnju ceste, platili smo samu izgradnju mosta 12 milijuna, trasa ceste košta 3 milijuna i 600 maraka, a kružni 450 tisuća. Brojke su velike, jer se radila i odvodnja oborinskih voda i za javnu rasvjetu te postavljanje kablova infrastrukture i provođenja vodovodnih cijevi. Ima još dijelova koje treba završiti tako da mislim da cifra koja nama nedostaje na ovom projektu je oko milijun maraka.Završetkom projekta osigurali smo sve preduvjete da se ovaj dio grada može razvijati", kazao je Bešlić.
Kvalitetni radovi

Ivan Knezović, glavni nadzorni inženjer je kazao kako su dosadašnji radovi izvedeni dosta kvalitetno te da nema posebnih primjedbi na njih.

"Malo ima problema s postojećim instalacijama koje često iskoče iz zemlje, ali u principu, to su sasvim solidni radovi. Na ovome mjestu se nalazi T560 - glavna vodovodna cijev koja snabdijeva grad s vodovoda ‘Bošnjaci', dosta je uplitko, tako da smo morali zajedno s Vodovodom dogovoriti sustav kako je zaštiti da se ne ošteti pri radovima, a i da pritom ne bude u funkciji problema poslije. Taj problem se riješio", istaknuo je Knezović.

Piše: Sanda Peco, [email protected]