FOTO  Lino višebojac doputovao u OŠ Antun Branko Šimić u Mostaru

Lino višebojac, Mostar, OŠ Antuna Branka Šimića
. I prije nego što su sportski gosti - košarkaš Marko Šutalo, nogometaš Igor Musa, košarkaški trener Kristijan Vidović, te Klaudia Marić, koja je, osim što se bavi taekwondoom i nastavnica engleskog i njemačkog jezika u ovoj školi, izmamili gromoglasni pljesak, mala školska dvorana već je bila popunjena do posljednjeg centimetra.

Nakon što je ravnateljica, Snježana Brkić, poželjela dobrodošlicu omiljenom Lino medvjediću, sportskim gostima i organizatorima, ona se zahvalila učenicima svoje škole koji su se vrijedno pripremali za doček Lino višebojca i zaželjela im sreću tokom natjecanja. „Bez obzira na rezultate i plasman na ovom natjecanju svi ste vi pobjednici i svoj današnji nastup promatrajte kao nagradu za sav trud koji ulažete u svoje obrazovanje, jer svaki sudionik danas na natjecanju je u timu najboljih" istaknula je ravnateljica.

Kulturno - umjetnički program je nastavljen pjesmicom „Opomena", koju je recitirao Darko Bubalo, učenik VIII. razreda. Učenici III. razreda priredili su pravi mali mjuzikl - dok su jedni glumili „Avanture maloga Juju", drugi su ih istoimenom pjesmicom pratili. Učenici ove škole svoju kreativnost pokazali su i slikom i riječima, pa su na temu „Svijet po mom" pisali literarne sastavke, ali i slikali. Najbolje likovne radove imali su Klara Jakovljević iz VI. razreda i Nikola Đonlagić iz IX. razreda, a najbolje literarne radove Andrej Tepurić iz VIII. razreda i Sven Kukić iz VII. razreda. Najbolje transparente napravile su učenice VIII.-1 razreda Lana Arapović i Marija Ćavar. Za kraj kulturno - umjetničkog programa, a početak sportskog natjecanja, Josip Drinovac otpjevao je pjesmu „Ko ti to grize obraze". Nakon toga, cijela dvorana u glas je povikala „Tri - dva - jedan" i Lino višebojac u Mostaru je započeo.

U ukupno 8 (osam) disciplina - u trčanju, štafeti u otežanim uvjetima, skoku u dalj, izvođenju slobodnih udaraca na rukometni i nogometni gol, pogađanju košarkaških obruča, potezanju užeta i skakanju u vrećama za učenike u dobi od 5. do 9. razreda najbolji su bili Petra Leko, učenica IX.-1 razreda i Danijel Puce, učenik IX.-3 razreda.

Iako su dobro bodrili natjecatelje, sportaši nisu uspjeli pobijediti izazivače. Borna Pejković iz IX.-1 razreda izazvao je profesoricu Klaudiu Marić, te pobijedio u slobodnim bacanjima u košarci, dok je Sara Penavić iz III-.2 razreda pobijedila Igora Musu, proslavljenog nogometaša. Tako su izazivači, uz poticaj najboljih navijača iz IV-.1 razreda, obranili boje svoje škole u dvobojima sa sportašima. Osim što su bili najbolji navijači, učenici IV.-1 razreda su imali i najbolje maske na ovom Lino višebojcu.

Lino višebojac, projekt pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta i Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanske županije, te Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, pet županijskih/kantonalnih ministarstava i pedagoških zavoda, te medijsku podršku Sportskih novosti, a u organizaciji kompanije Podravka u BiH realizira se već više od desetljeća u Hrvatskoj, a od prije četiri godine i u Bosni i Hercegovini.

Lino višebojac je projekt čiji je cilj potaknuti učenike osnovnih škola na bavljenje sportskim aktivnostima i razvijanje njihovih sportskih navika, te promociju školskog sporta i učeničkog stvaralaštva, a već četvrtu godinu se održava i u osnovnim školama diljem Bosne i Hercegovine. Četvrta sezona Lino višebojca započela je u Visokom, a nakon Teslića, Gračanice, Sanskog Mosta, Ljubuškog i Mostara, posljednja dva Lino višebojca u ovoj sezoni održat će se u Istočnom Sarajevu i Čitluku.