Licemjerje bošnjačke politike na Mostaru

...dogovora i na načelima Prijelaznog statuta Grada Mostara kao grada s više općina, izjavio je predsjednik SDA Sulejman Tihić nakon jučerašnje višesatne sjednice Predsjedništva te stranke u Mostaru.

Licemjerni Tihić kaže kako su u SAD za poštivanje Odluka Ustavnog suda. I jesu, ali samo u slučaju kada to odgovara i u interesu je Bošnjaka.
Tihić koji često Dodiku i srpskim strankama i BiH drži predavanje političkim floskulama kako Daytonski sporazum nije švedski stol pa da s njega možete uzimati što vam odgovara, a ignorirati ono što nije u vašem interesu, upravo se ponaša po tom principu.

Jer kako drugačije protumačiti zahtjeve da se sada kada Bošnjaci u Mostaru majoriziraju Hrvate i Srbe antidemokratskim Statutom treba Mostar dijeliti jer Ustavni sud je donio odluku da „pravila" po kojim se do sada igralo u Mostaru, a na korist Bošnjaka, više ne važe, sada treba mijenjati.
Tihić sada smatra kako Mostar s više općina treba biti osnova za politički dogovor.

Za nega to nije povratak u prošlost u vrijeme podjele Mostara, već da je to u "biti čist račun" navodeći kao primjer Sarajevo, a što je sasvim krivo.
Sarajevo je danas apsolutno, što bi kazao Lagumdžijin spiker FTV-a Darjan Babić, bošnjački grad i bez obzira na koliko ga općina dijelili i kakva izborna pravila napravili ništa tu činjenicu ne može promijeniti.

Istovremeno „demokratični" predsjednik SDA kaže kako nije moguće da se u nekim drugim lokalnim jedinicama napravi nešto slično jer kako to on misli, „Mostar ne može usporediti s nijednim drugim gradom u BiH."

"Rješenja o Mostaru su Daytonska rješenja, odnosno ustavna. i Mostar nema sličnosti s drugim mjestima u BiH", kazao je Tihić.

Još jedna laž predsjednika SDA.

Što je s Travnikom i Srednjobosanskom županijom i njezinim posebnim statusom kojeg nitko ne spominje. Što je s protjeranih 26 tisuća Hrvata Travnika, treba li njega podijeliti u više općina. Što je s Varešom iz kojeg su Hrvati etnički očišćeni, a u kojem su bili većina. Treba li ga podijeliti u više općina. Da druge gradove i ne nabrajamo.

Naravno po mišljenju Sulejmana Tihića i SDA ne treba. Jer to treba i može se tražiti samo gdje su Bošnjaci oštećeni: Prema njegovu mišljenju, a tamo gdje su ugrožena prava Hrvata tamo ništa ne treba dirati niti mijenjati.

Postavlja se onda pitanje što se može dogovoriti na sastanku vrhova HDZ-a i SDA kada se u startu ide s ovakvim zahtjevima koji odbacuju svaku mogućnost dogovora već se ide s ultimatumom i nepoštivanjem odluka Ustavnog suda.

Ono što dodatno brine je šutnja OHR-a na ovakve izjave i zahtjeve za podjelama jedinog istinski multietničkog grada u BiH.

Treba se stoga samo sjetiti vremena kada je SDA godinama papagajski ponavljao kako je „za jedinstveni, cjeloviti, multietnički Mostar", što je naravno bila čista laž.

Jer kada su Hrvati tada pristali na takav Mostar SDA je vrištao, kao i danas, protiv zajedničkog grada i tražio podjelu grada.

Stoga se na kraju nameće kao logično pitanje kako onda graditi zajedničku državu, tri naroda i građana, kada najjača bošnjačka stranka ima ovakav isključiv i pokvaren stav po pitanju Mostara, ne uvažava interese druga dva naroda, već samo sebično gleda svoje.

(K.M. Dnevnik.ba)