Lažnim potvrdama spašavaju radna mjesta u Gradskoj upravi Mostara

Mostar, Gradska uprava Mostara, socijalna služba, Gradska uprava Mostara, Ljubo Bešlić, Marko Gilja, ostavka, Gradska uprava Mostara, Mostar, godišnji odmori, gužve

Bez posla bi nakon natječaja trebalo ostati 97 osoba od njih 338, koliko ih je prije natječaja radilo u Gradskoj upravi.
Za ovaj posao formirana je posebna komisija koja će izvršiti bodovanje prijavljenih kandidata. Ova komisija trebala bi posao završiti do petka kako bi se bodovna lista u ponedjeljak našla na stolu gradonačelnika Ljube Bešlića, koji će dati konačnu riječ o tome tko će dobiti otkaze.

Lažne potvrde

Budući da je ovaj interni natječaj izazvao opći kaos u Gradskoj upravi, počela je bespoštedna borba za svako radno mjesto. Oni koji već znaju da bi trebali ostati bez posla ne biraju sredstva da spase radno mjesto. U našu redakciju stiglo je više poziva, ali i pisama zaposlenih u Gradskoj upravi, koji tvrde da su se pojedini na prošlom natječaju, provedenom prije tri godine, poslužili malverzacijama kako bi sačuvali radna mjesta. Navodno su neki od njih priložili i lažne potvrde o sudjelovanju u ratu kako bi dobili više bodova.
U jednom pismu nezadovoljnog namještenika, oštećenog na natječaju, se navodi sumnja da se u nekim stvarima prilikom tadašnjeg bodovanja gledalo kroz prste, pa su tako neki pojedinci dostavljali lažne potvrde o sudjelovanju u ratu, koje su im tako omogućile veliki napredak na listi.
Također, u pismu je naveo nekoliko slučajeva, gdje sa stopostotnom sigurnošću zna da osobe nisu sudjelovale u ratnim događanjima, ali su dostavile lažne potvrde koje su im “prolazile”.
Upravo te potvrde su igrale veliku ulogu prilikom natječaja jer su donosile 40 bodova, dok je još dodatnih 20 bodova darovano za zdravstveno osiguranje. U pismu se izražava velika zabrinutost da bi i sada moglo biti takvih slučajeva.  

Nagomilavanje radnika

Osobe koje su sada višak i koje ne ispunjavaju uvjete da rade u gradskoj administraciji jer ne posjeduju odgovarajuću školsku spremu, primljene su na radna mjesta u vrijeme postojanja šest mostarskih gradskih općina. SDA i HDZ su tada bili na vlasti i na taj način su u općinske strukture bivših hrvatskih i bošnjačkih općina u Mostaru zapošljavale osobe po isključivoj stranačkoj i rodbinskoj podobnosti.  
Otpuštanjem prekobrojnih namještenika znatno će se smanjiti broj zaposlenih ljudi, koji se pojavio 2004. kada je donesen Statut grada Mostara. Tada, nakon što je ukinuto šest mostarskih općina, dolazi do formiranja jedinstvene gradske uprave u kojoj se pojavljuje višak od 270 namještenika.
Gradske vlasti su u više navrata nagovješćivale kako će riješiti taj problem, no to tijekom prošlog mandata nisu uspjele, ili nisu željele učiniti, nego su provodili sistematizaciju, pa je u međuvremenu broj prekobrojnih osoba drastično smanjen, ali problem nije riješen.
Zbog toga je ne rješavajući se broja prekobrojnih zaposlenika, samo na osnovi njihovih plaća proračun grada Mostara oštećen za nekoliko milijuna maraka.
No, kada je ponovno izabran Ljubo Bešlić za gradonačelnika, on je odmah najavio kako se taj problem više neće tolerirati i kako će se riješiti viška namještenika. To bi dijelom trebalo rasteretiti gradski proračun, koji je u šest godina oštećen za više milijuna maraka.

Tko sve radi?

Podsjetimo kako je Dnevni list nedavno objavio popis ljudi zaposlenih u Gradskoj upravi, od kojih bi većina njih trebala ostati bez posla. Radi se o popisu osoba sa završenom trogodišnjom ili četverogodišnjom srednjom školom, odnosno o osobama koje imaju nisku stručnu spremu ili zanimanja koja nisu kompatibilna bilo kojem zvanju u gradskim institucijama. Uglavnom se radi o osobama sa završenim zanatom, pa smo na popisu zamijetili veliki broj cvjećara, frizera, krojača, bravara, aviolimara, automehaničara, tapetara, kuhara, metalostrugara, prodavača, zidara, zavarivača…
Mnogi od njih u međuvremenu su završili fakultete i više škole i tako sebi osigurali ostanak u gradskim foteljama.
Iako će veliki broj osoba ostati bez posla, Gradska uprava će nekima od njih ponuditi radna mjesta u novom poduzeću “Parking servis”,  koje bi trebalo profunkcionirati za nekih sedam mjeseci i koje će zasigurno potraživati pedesetak ljudi.

dnevno list