Lasić primio veleposlanika Rumunjske

Izražavajući svoju zahvalnost za današnji sastanak, koji je inače prvi posjet ovoga veleposlanika Vladi HNŽ, veleposlanik Teodorescu govorio je o bilateralnim odnosima Rumunjske i BiH ističući kako su oni vrlo dobri, te je u ime svoje zemlje iskazao spremnost za daljnji nastavak ove suradnje, ističući kako je potrebno dobre odnose i suradnju dviju država prenijeti i na niže razine što bi sigurno doprinijelo još snažnijoj ekonomskoj suradnji.

Govoreći o ukupnim prilikama u BiH, veleposlanik Teodorescu kazao je kako BiH nema alternative, i kako je pristup Europskoj Uniji i euroatlantskim integracijama jedini put za BiH, te kako je na tom putu podupiru sve članice EU-a, ali je i dodao, kako je Bosna i Hercegovina Ugovorom o stabilizaciji i pridruživanju preuzela određene obveze koje mora ispuniti i zato je na političarima u ovoj državi izuzetno velika odgovornost.

Kada je u pitanju gospodarska suradnja Rumunjske i HNŽ-a, veleposlanik Teodorescu je predložio da se u najskorije vrijeme u suradnji njegovog veleposlanstva i Ministarstva gospodarstva HNŽ organizira okrugli stol na kojem bi gospodarstvenici naše Županije zajedno s kolegama iz rumunjske razmijenili iskustva i dogovorili moguće modele suradnje.
Predsjednik Lasić zahvalio je veleposlaniku na današnjem posjetu, te ga ukratko upoznao o ukupnim prilikama u Županiji. Predsjednik je istaknuo kako je Vlada učinila značajne napore, kroz donošenje potrebnih Zakona, da gospodarstvenicima olakša realizaciju njihovih ideja ali se pri tom osvrnuo na poteškoće s kojima se Vlada suočava zbog stanja u kojem se nalazi Vlada FBiH, ali i Grad Mostar.

Pozdravio je inicijativu veleposlanika Teodorescua u svezi održavanja okruglog stola kao jednog od traženja modaliteta bolje gospodarske suradnje naše Županije i regija u Rumunjskoj. Istaknuo je, također, kako je Vlada spremna biti domaćinom gospodarstvenicima iz Rumunjske i zajedno s njima obići potencijale i resurse koje naša Županija ima i može ponuditi, te omogućiti izravne kontakte za one gospodarske grane za koje rumunjski gospodarstvenici pokažu interes.

Na kraju sastanka, kojem je, uz veleposlanika Teodorescua bio nazočan i zamjenik šefa misije gospodin Dorian Popescu, iskazana je spremnost za nastavak dobre suradnje.

Vlada HNŽ