FOTO  Lajčaku dodijeljen počasni doktorat SUM-a “Promovirao je dijalog konstitutivnih naroda u BiH”

Miroslav Lajčak, Sveučilište Mostar

-Sveučilište u Mostaru prepoznalo je djelovanje Miroslava Lajčaka te mu zbog toga dodjeljuje počasni doktorat, rekao je rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Zoran Tomić.

Tomić je istaknuo da je Lajčak, bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH te trenutni ministar vanjskih poslova Slovačke, našao pravu mjeru između prava tri konstitutivnih naroda istovremeno jačajući instituciji države BiH.

“Tako je  našao balans u onome što zvuči nepomirljivo. Promovirao je dijalog sva tri naroda i nije nametnuo ni jednu odluku koja bi bila na štetu bilo koga”, rekao je Tomić o Lajčaku.

Tomić naglašava da je, umjesto evociranja ratnih boli, Lajčak tražio nova rješenja znajući da sjećanje naroda ne blijedi.

“Lajčak je i za Slovačku i za BiH birao prave mogućnosti. Uspostavio je standard kako bi se međunarodni medijatori trebali ponašati konfliktnim društvima. Sam je zagovarao legitimno predstavljanje sva tri konstitutivna naroda”, kaže Tomić.

Rektor Sveučilišta u Mostaru ističe da akademska zajednica cijeni nastojanja gosp. Lajčaka koji misli da BiH može biti spašena na temelju znanosti.

“Stalni napredak i ugled postiže se proizvodima čovjekova uma i ruku. Takva je institucija SUM koji broji fakulteta i jednu akademiju, sveučilišta otvorenog za sve”, rekao je Tomić te dodaje:

“Čestitam gospodinu Lajčaku na dodjeli počasnog doktorata.”

Miroslavu Lajčaku dodjeljuje se doktorat iz područja pravnih i političkih znanosti, a zbog podrška BiH na njenom europskom putu.

Senat Sveučilišta u Mostaru jednoglasno je donio odluku o dodjeli počasnog doktorata Lajčaku jer je, kako kažu, učinio puno za dijalog u BiH te je ujedno diplomat svjetskog glasa./HMS/