Kupači oprez: Neretva nije za kupanje!

Iz Zavoda za Javno zdravstvo HNŽ kažu kako ove godine analizu ispravnosti vode od Drežnice pa sve do granice sa Hrvatskom planiraju raditi tek idući tjedan, no pokazatelji zadnjih deset godina kazuju da je voda posebno u Mostaru enormno zagađena te da po bakteriološkom zagađenju ulazi u treću kategoriju vodotoka koja nije za rekreativne svrhe, prenosi studio88.

„Ako u jednoj litri vode ima više od 20 tisuća kolonija koliformnih bakterija, voda spada u treću kategoriju, takva voda se ne bi trebala koristiti u rekreativne svrhe", kazao je za Studio88 viši sanitarni tehničar Odjela za higijenu i medicinsku ekologiju Zavoda za javno zdravstvo HNŽ Ibro Habul.

Najprisutnija bakterija je Escherichia coli, zatim Enterococcus faecali, Serratia... Sve one mogu izazvati različite infekcije. Samo Escherichia coli jedan je od najčešćih uzročnika bekterijskih infekcija čovjeka. Može izazvati infekcije gastrointestinalnog, urogenitalnog trakta, sepsu, meningitis (kod novorođenčeta), zapaljenje pluća, itd.

Pitate se gdje se možete osvježiti na mostarskom području? Kupati se možete na jezeru čija voda ima oznaku druge kategorije. Također, osvježenje možete potražiti na Buni i Bunici. Tamo je kvaliteta vode od prve do druge kategorije pa se kao takva može koristiti u rekreativne svrhe.

Direktno u Neretvu izlijeva se sva kanalizacija grada stoga nije ni čudo da je Neretva najzagađenija u dijelu od Carinskog mosta do mosta Hasana Brkića na Tekiji. Godinama se ništa ne mijenja u pozitivnom smislu, napominju iz Zavoda za javno zdravstvo HNŽ.

„Neretva je u ovome dijelu recipijent svih otpadnih materija i fekalije bez prethodnog pročišćavanja i ništa se ne radi da bi se poboljšao nalaz. Ona je stalno takva, zagađena, i u zimskom i u ljetnom periodu s tim što je zagađenija ljeti jer pada nivo pa je veće opterećenje bakterijama", ističe Habul.

Osim zagađenosti, Neretva za one koji je ne poznaju, može biti fatalna. Naime, poznato je da Neretva u svojim kanalima i virovima često zna povući na dno. Žrtva ima samo jednu priliku da se izvuče i ako ne uspije, završit će pod nekom od špilja pod vodom.

Najviše utapanja se događa ljudskom nepažnjom, a ne zbog opasnosti koje vrebaju u rijekama. Tu se prvenstveno misli na riječne virove i razne sedre. Ljudi dolaze na rijeke da se kupaju, iako su slabi plivači; u alkoholiziranom stanju, skaču u vodu, vrućeg organizma, sve su to čimbenici koji dovode do tragedije. Ovakvih stvari bi se trebalo striktno čuvati te se obavezno tuširati nakon kupanja u rijeci Neretvi.