Kršenja prava žena moraju biti više kažnjavana

Na okruglom stolu su izneseni problemi sa kojima se djevojčice i žene, te općenito svi građani susreću u Mostaru.
''Kada govorimo o ovoj temi onda veoma često spominjemo posljedice, ali ne i uzroke. Činjenica je da zakon koji treba štititi žene nije dobar i da ga treba mijenjati. Nažalost smo svjedoci kako za bilo kakav oblik nasilja i kršenja prava žena optužena osoba gotovo uvijek dobije najblažu kaznu, što automatski daje poticaj drugima da budu sigurni kako mogu kršiti zakon bez dugoročnih sankcija. Mediji također mogu odigrati značajnu ulogu u sprječavanju kršenja prava žena na način da objave tko su prekršitelji zakona i to imenom i prezimenom, kako bi javnost bila upoznata o počinjenim djelima, te kako bi se napokon krenulo odlučnije kažnjavanje kršenja prava žena'', istaknuo je tom prilikom Milenko Paunovski, vijećnik Narodne stranke Radom za boljitak i predsjednik komisije za odnose sa nevladinim organizacijama i vjerskim zajednicama u Gradskom vijeću Mostara.

Mirjana Penava, članica BH inicijativa žena pohvalila je doprinos i zalaganje Milenka Paunovskog u Gradskom vijeću oko prihvaćanja Okvirnog plana prevencije za suzbijanje rodno utemeljenog nasilja na području Grada Mostara, te najavila kako će u suradnji sa LDA i Gender centra uskoro krenuti u organizaciju sličnih okruglih stolova u mostarskim mjesnim zajednicama.

Prije početka okruglog stola na upit prisutnih medija vezano za nedavno postavljeno vijećničko pitanje oko broja poslovnih prostora u vlasništvu Grada Mostara i dodjele devastiranih prostora nevladinim organizacijama Paunovski je pojasnio:
''U samom Gradskom vijeću postoji komisija za odnose sa nevladinim organizacijama i vjerskim zajednicama čiji sam ja predsjednik i u posljednje vrijeme imamo mnogo zahtjeva i upita od strane nevladinih organizacija po pitanju dodjele devastiranih prostora koji su u vlasništvu Grada Mostara. Također je donesena i odluka da se prostori u vlasništvu grada mogu dodjeljivati bez naknade ukoliko će to imati neki značaj za Grad Mostar. Ja sam mišljenja da inicijative nevladinih organizacija oko preuzimanja i obnove devastiranih poslovnih prostora koje bi nakon određenog perioda grad dobio natrag na raspolaganje i ubiranje sredstava jest prije svega od iznimnog značaja za Mostar, međutim još uvijek nisam dobio popis devastiranih prostora. Kada popis i lokacije prostora budu poznate planiram sazvati širi sastanak sa nevladinim organizacijama kako bi došli do zaključaka što je komu potrebno, te krenemo u dodjeljivanje tih prostora od kojih će Grad Mostar zasigurno dugoročno profitirati''.