Kriza obitelji kod Mostaraca

'Postoji jedna kriza obitelji i obiteljskog života, što se može vidjeti po broju podnošenja zahtjeva za posredovanje, odnosno postupku prije razvoda braka, koji zaista iz godine u godinu neprestano i nekontrolirano raste, kazala je za Dnevni list Zdravka Marić, zamjenica ravnateljice Centra za socijalni rad Grada Mostara.

To potvrđuje i podatak da je u prošloj godini bilo 64 slučaja razvedenih brakova, od čega je zaprimljeno 86 zahtjeva za posredovanje iz brakova s maloljetnom djecom.

Najčešći razarač obitelji, prema istraživanjima stručnjaka, osim loše ekonomske situacije su i posljedice rata, psihička oboljenja, ovisnosti i nasilja. Poremećeni obiteljski odnosi prijavljeni u mostarskom Centru za socijalni rad, osim neslaganja u naravi, ogledaju se u velikom broju slučaja nasilja u obitelji i raznih ovisnosti od kocke i alkohola do droge.

-Kod nas, nažalost, ljudi dolaze tražiti pomoć tek onda kad je već užareno stanje i kad im zajednički život postaje nepodnošljiv, a u takvim stadijima rijetko koji brak se uspije oporaviti. Zbog toga nastojimo preventivno djelovati kroz različite programe te uključujemo škole isticanjem značaja obitelji i obiteljskog života, pojasnila je Marić, svjesna kako je i povećan broj nasilja u školama projekcija poremećenih odnosa u obiteljima iz kojih problematična djeca dolaze.

S ciljem očuvanja obitelji i obiteljskih vrjednota mostarski Centar za socijalni rad osnovao je predbračno savjetovanje radi prevencije i smanjenja poremećenih obiteljskih odnosa.

-Po obiteljskom zakonu mi smo upućivali dopise našem matičnom uredu kako bi buduće supružnike upućivali na predbračno savjetovalište.Također, u našem programu planiramo pokrenuti i školu roditeljstva. Pokazala se potreba da sa supružnicima i nakon razvoda braka treba raditi kako bi se naučili odnositi prema svojoj djeci, i nositi s posljedicama razvoda braka, rekla je za Dnevni list Zekira Đoklo, voditeljica Savjetovališta za zaštitu braka i obitelji, koja tvrdi da roditelji vrlo često svojim ponašanjem i postupcima nesvjesno ugrožavaju dječja prava.