Krešić: Morali smo blokirati račune, EP HZ HB ne može riješiti probleme Aluminija

Krešić: Morali smo blokirati račune, EP HZ HB ne može riješiti probleme Aluminija
Na konferenciji za novinare u Mostaru Krešić je istaknuo da su problemi s naplatom isporučene električne energije mostarskom Aluminiju počeli 2011. godine, te da dug do danas svakodnevno raste.

Tako je krajem 2011. godine, kada je Elektroprivredu HZ HB preuzela aktualna uprava, Aluminijev dug za električnu energiju iznosio 17 milijuna maraka. Krajem 2012. godine dug je porastao na 29,47 milijuna, a trenutno taj dug iznosi 42,89 milijuna maraka.

"Ova priča se ne može svesti, kako u Aluminiju kažu, na nekoliko mjesečnih iznosa, budući se radi o dugom razdoblju i akumuliranju sredstava, i mi smo kao javno poduzeće odgovorni i dužni zaštiti svoja potraživanja, jednako kao prema svim ostalim našim kupcima", kazao je Krešić, dodavši kako su aktiviranjem mjenice i blokiranjem Aluminijevih računa postupili po važećem ugovoru između ova dva poduzeća.

On je odbacio tvrdnje koje je ranije danas iznio direktor Aluminija Ivo Bradvica, prema kojima se ovdje radi o političkoj odluci čiji je cilj uništenje Aluminija.

"Nije bilo ama baš nikakvog političkog pritiska prema meni ili prema aktualnoj upravi. Za poslovanje ovog poduzeća odgovara ova uprava, a nikako političari. Mi smo ti koji smo zaduženi za zakonito poslovanje i zaštitu interesa Elektroprivrede HZ HB", kazao je Krešić.

Direktor Elektroprivrede HZ HB podsjetio je da je u proteklom razdoblju održan niz sastanaka uprava dva poduzeća na kojem se pokušalo naći rješenje spomenutog problema, ali da je Aluminij uporno predlagao, kako je rekao Krešić, rješenja koja nisu utemeljena u zakonu, poput pretvaranja dug u kredit s grace razdobljem ili reprogramiranje duga s odgodom plaćanja.

"Teška smo srce smo donijeli ovu odluku, jer nam je to jedino ostalo. (...) Ova Elektroprivreda ne može riješiti probleme Aluminija. I ovo do sada što smo tolerirali, mogli smo tolerirati zbog povoljnih hidroloških prilika", naglasio je Krešić.

Dodao je kako je o svemu obavijestio Vladu Federacije BiH, koja je vlasnik 90 posto Elektroprivrede HZ HB i vlasnik 44 posto kapitala u Aluminiju.

"Što će Vlada poduzeti ja ne znam, niti je to naš problem", zaključio je direktor Elektroprivrede HZ HB Nikola Krešić.

fena