KPZ Mostar: Zatvorenici traže određene videoigrice, PlayStation 2, dulje posjete

KPZ Mostar: Zatvorenici traže određene videoigrice, PlayStation 2, dulje posjete
...u Mostaru imaju mnoge povlastice i već ustaljene načine kako provoditi dane, piše Večernji list BiH.

Praksa i zahtjevi

Dok jedni govore kako pritvor dođe kao hotelski smještaj jer ne moraš brinuti ni o čemu, iz KPZ-a poručuju kako je za boravak tu osigurano samo ono što je nužno za dostojan život. No, kako stvarno izgleda boravak u KPZ-u Mostar, kako zatvorenici provode dane, koje sve olakšice imaju, pitali smo Borisa Džebu, upravitelja ove zatvorske jedinice.

Najdulja kazna koja se trenutačno izdržava u KPZ-u Mostar je 21 godina, a najkraća 5 dana (novčane kazne), kaže Džeba dodajući kako zatvorenici imaju osmišljen život u KPZ-u, imaju knjižnicu, tako da, oni koje to zanima, mogu uzimati i čitati knjige.

Osim knjižnice, zatvorenici imaju informatičku sekciju, prostoriju za treniranje opremljenu spravama, dva puta dnevno šetnju na svježem zraku, a također su i radno angažirani na različitim poslovima unutar KPZ-a, kao i na gospodarskoj jedinici "Radobolja", priča nam Džeba.

Praksa Zavoda je da se onomu tko izrazi želju za radom na izdržavanju kazne nađe posao. Stimulacija za rad mu je zarada od koje na kraju može nešto i uštedjeti, no poslovi, kada je riječ o održavanju higijene, obvezni su za sve zatvorenike.

Osuđenici obavljaju bojenje soba, popravke svake godine, kao i poslove održavanja higijene. To su radna mjesta koja, uz kontrolu instruktora, svakodnevno obnašaju radno angažirani osuđenici, kaže Džeba.

KPZ Mostar trenutačno ima 97 osuđenih osoba i 25 pritvorenika, dok je privilegij na kućni pritvor s elektroničkim nadzorima dobilo deset osuđenih osoba.

S upraviteljem Džebom razgovarali smo i o pogodnostima koje imaju osuđenici, mogu li i kada koristiti "slobodne" dane te kada mogu imati posjete, na što je Džeba rekao kako osuđenici mogu koristiti to pravo vikendom ili izlazak u grad, ali samo ako prethodno ispune sve potrebne uvjete.

Nakon stjecanja formalnih uvjeta, što podrazumijeva dobro vladanje i procjene policijske uprave kod koje se osuđenik vodi u evidenciji, kao i zavodskoga stručnog tima da neće biti problema prilikom korištenja pogodnosti, to pravo mogu koristiti, kaže nam Džeba.

Kada je riječ o posjetima, postoje redoviti i izvanredni, kao i slobodni posjeti ako su osuđenici u bračnoj ili izvanbračnoj zajednici.

Kada su u pitanju slobodni posjeti, osuđenici moraju imati dokaz o bračnoj, tj. izvanbračnoj zajednici, odnosno dopis Centra za socijalni rad koji potkrepljuje navode, kaže nam upravitelj ističući kako je znalo doći i do sklapanja brakova u ovoj zatvorskoj jedinici, a posljednji je sklopljen prije desetak godina.

Liječnički pregledi

Kako to inače biva, zatvorenici često imaju brojne zahtjeve, a iz KPZ-a Mostar su nam kazali kako su to najčešće korištenje određenih videoigrica, PlayStationa 2, produljeni posjeti i odlazak u kućne posjete uz pratnju zatvorske policije ili straže. Jedno od pitanja koja smo postavili je i kako se liječe zatvorenici koji su na odsluženju kazne.

KPZ Mostar ima svoju ambulantu, kao i lijekove, a ako zavodski liječnik smatra da je potrebno liječenje izvan Zavoda, on izdaje uputnicu za osuđene osobe. Također, sve laboratorijske preglede, kao i radiološke, ako su potrebni, osuđenici obavljaju u SKB-u Mostar, kazao je za kraj Džeba.