Konferencija Apriori Turizam 2019 – razmjena znanja, iskustava i B2B sastanci

apriori
Osim vođenja portala, turizmom se aktivno bavi dugi niz godina, od organiziranja turističkih manifestacija, edukacija turističkih djelatnika pa sve do usluga savjetovanja na temu razvoja turističke destinacije.

U turizmu glavni fokus mora biti autentičnost

„Autentična priča oduvijek je bila i bit će u samoj esenciji turizma. Motivi putovanja su upoznavanje i doživljaj novih načina i kulture življenja, a ne nikakvih kopija ili već viđenih stvari. Ključ za uspješno brendiranje turističke destinacije leži u preciznom određivanju turističkog proizvoda koji ćemo graditi, razvijati i u skladu s tim brendirati, a ne obrnuto. Moj savjet je u početku definiranje triju glavnih odrednica brenda, zatim svi moramo živjeti taj brend i priča mora biti vjerodostojna" odgovorio je Goran na pitanje kako brendirati destinaciju. „Ako je fake, dugoročno nećemo postići uspjeh, nego samo štetu. Razvijati bilo koji brend je izrazito kompleksan proces koji zahtijeva brojne predradnje kako bi se izbjegle greške koje je kasnije teško i skupo ispravljati" dodao je.

Turistički klaster Hercegovina najbolja je stvar koja se dogodila

„Najbolja stvar koju ste napravili je definiranje Turističkog klastera Hercegovina" rekao je na temu potencijala regije Hercegovina. Smatra da je u Hrvatskoj nedostatak u pojedinačnom brendiranju destinacija bez zajedničke strategije. „Mi se mučimo i ne gledamo širu sliku jer apsurdno je da Dalmacija nije jedinstveni turistički brend, stranim turistima prvi pojam destinacije je država, zatim turistička regija ili brend pa tek onda grad. Strani gosti ne vide naše nevidljive županijske i gradske granice, važan je samo kvalitetan sadržaj, doživljaj i priča" rekao je.
U Hrvatskoj smo prodavali sunce i more bez strateškog razvoja turizma i turističkih destinacija te gradili smještajne kapacitete. Sad imamo izazove kad želimo produžiti turističku sezonu da traje duže od dva ljetna mjeseca. Turistički klaster Hercegovina u startu je definirao Hercegovinu kao jedan brend, što znači da ste korak ispred nas i sada polako, ali pametno, treba slagati cijelu priču.

Važan je samo kvalitetan sadržaj i priče koje bude emociju i doživljaje

„Svaka država ima specifičan profil te različitu kulturu i način življenja. Zato se svakom tržištu treba usmjeriti s posebnom komunikacijom" komentirao je nužnost prilagođavanja pojedinom tržištu. Dodao je kako Hrvatska ima jaku mrežu HTZ predstavništva po cijeloj Europi od velike važnosti jer na taj način od njih dobivaju informacije iz prve ruke o tržištima. „U komunikaciji je najvažnije poslati jasnu poruku i dati obećanje te kroz priču probuditi jake emocije i doživljaje. To već spada u umjetnost storytellinga koji mora biti sastavni dio svake komunikacije, ali nas i definira te radi razliku spram konkurencije. Prednost država s manjim budžetom, među koje spada i Hrvatska, je ta da su brži, proaktivniji, kreativniji, inovativniji te postižu velike uspjehe" pojasnio je ključ uspješne komunikacije destinacije na ciljnim turističkim tržištima.

„Kad znamo koji je naš turistički proizvod, onda lako definiramo i ciljnu skupinu koja bi ga trebala i konzumirati" naglasio je važnost preciziranja ciljne skupine.

Pitanja na koja moramo odgovoriti, što komunicirati i upakirati pri kreiranju turističkog proizvoda ili destinacije su:
Koja je vaša priča?
Zašto da posjetim baš vas?
Što mogu vidjeti i doživjeti u Hercegovini?

Stručna konferencija Apriori Turizam 2019 umrežava struku i razmjenjuje iskustva

„Danas je pojam cjeloživotnog učenja nešto što svima mora biti imperativ jer promjene su toliko brze i česte da ako ne hvatamo korak s najnovijim trendovima onda gubimo utrku. Također, svi živimo u globalnom "selu" te u turizmu se natječemo s cijelim svijetom, ako se na bavimo tržišnim razvojem onda stagniramo tj. propadamo jer je jaz između uspješnih i onih drugih sve veći. Zato je konstantna edukacija ključna i mislim da će Apriori Turizam 2019 donijeti nova znanja i iskustva svima iz turističkog sektora, a osobito onima koji se bave tržišnim razvojem. Na stručnim konferencijama osim što imamo priliku čuti praktične i korisne savjete struke, jako su važna iskustva drugih, to je i prilika za umrežavanje i konstruktivni razgovor i raspravu. Edukacija, umrežavanje i cjeloživotno učenje danas čak više nije imperativ, nego sastavni dio posla" zaključio je Goran Rihelj.

Dodatne informacije o Konferenciji i načinima prijave pročitajte na web stranici www.turizam2019.apriori.ba