FOTO  Koncertom Gudačkog kvarteta Beogradske filharmonije svečano započeli “Šantićevi dani poezije 2011.”

katarina kosača, Aleksa Šantić

... “Šantićevi dani poezije 2011.”.

Ovu prestižnu manifestaciju organizovali su Srpsko prosvjetno i kulturno društvo "Prosvjeta" Gradski odbor Mostar, Srpsko pjevačko i kulturno-umjetničko društvo "Gusle" i Gradska biblioteka Nevesinje, pod pokroviteljstvom Savjeta Ministara BiH, Ministarstva kulture Republike Srbije, Ministarstva prosvjete Republike Srpske i Opštine Nevesinje.

"Večeras smo tu zbog velikog pjesnika Alekse Šantića. Aleksa Šantić, veliko ime Hercegovine i Mostara, veliki je pjesnik, jedan od najvećih koji je potekao sa ovih prostora. On nosi srpsko ime i prezime, ali je podjednako opjevao i proslavio sve - i Srbe, i Hrvate i Bošnjake, sve Mostarce i Hercegovce. Upravo zbog toga, naša je obaveza da se vratimo ovdje, da nastavimo tamo gdje su bivstvovali naši preci i da zajedno sa druga dva naroda gradimo održivi mir i razumijevanje na ovim prostorima. Niko nije ljepše ni iskrenije od Šantića pjevao i pozivao na zajednički i skladan život, pa upravo organizacija ove manifestacije njemu u čast govori o napretku i povratku u normalne tokove života", kazao je u svom obraćanju Milenko Pandurević, ispred Savjeta Ministara BiH koji je i zvanično otvorio "Šantićeve večeri poezije 2011."

Jelena Dragnić (prva violina), Vladan Lončar (druga violina), Aleksandra Kurilić (viola) i Aleksandar Latković (violončelo) svojom su jednočasovnom izvedbom kompozicija Antonjina Dvoržaka i Aleksandra Borodina izazvali ovacije među mostarskom publikom.

"Nismo slučajno izabrali baš ove slavenske kompozitore čije se romantične kompozicije odlično uklapaju sa Šantićevom poezijom. Koncert Borodina koji smo izveli on je napisao za svoju ženu koju je mnogo volio, a svima nam je poznato koliko ljubavi ima u Aleksinim stihovima", kazala je Jelena Dragnić istaknuvši da ovaj koncert za njih ima i neku dublju dimenziju. "Trebamo se udruživati gdje god da nas ima i nama je velika čast i zadovoljstvo što smo imali priliku doprinijeti tome bar na neki način. Kultura je definitivno najbolja spona koja veže ljude, i mi, iz Filharmonije, spremni smo uvijek doći i raditi na tome. Nama je večeras srce puno i presrećni smo što smo dio ove manifestacije", kazala  je Jelena Dragnić, prva violina kvarteta.

Ni violončelista Aleksandar Latković nije mogao skriti pozitivne impresije Mostarom i "Šantićevim večerima poezije 2011."
" Svi naši odlasci na Jadran vodili su kroz Hercegovinu i srećan sam što vidim da je Mostar i danas baš onakav kakav je bio: posjeduje jedinstvenu toplinu i gostoprimstvo. U ime ovog Gudačkog kvarteta, kao predstavnika Beogradske filharmonije, mogu reći kako sam više nego zadovoljan prijemom i od strane organizatora i od strane mostarske publike. Nadamo se da je ovo samo jedna filharmonijska prethodnica gdje smo kroz gostovanje ovog kvarteta učinili prvi korak ka pripremama da Beogradska filharmonija dođe u cijelom sastavu i zasija pred mostarskom publikom kao što je nedavno zasijala i u Dubrovniku", rekao je Latković.
Njegove nade dijeli i Dragnić koja kaže da postoji plan da se na platou ispod Starog Mosta održi koncert Beogradske i Zagrebačke filharmonije i hora iz Sarajeva.

Gudački kvartet Beogradske filharmonije nastupao je u sljedećem sastavu:

Prva violina

Violinistkinja Jelena Dragnić magistrirala je na Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu. Usavršavala se na specijalističkim studijama u Kremoni (Italija), u klasi Salavatorea Akarda.  Bila je koncertmajstor i dugogodišnji član Kamernog orkestra Gudači Svetog Đorđa, a stalni član Beogradske filharmonije postala je 2006. Tokom 2010. godine pozvana je da učestvuje u projektima Kamernog orkestra Maler u Baden-Badenu, Luksemburgu, Dortmundu, Esenu, Frankfurtu i Parizu, kojima su dirigovali Kentz Nagano i Danijel Harding.

Druga Violina

Violinista Vladan Lončar diplomirao je na Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu. Član je sekcije prvih violina u Beogradskoj filharmoniji od 1999. godine. Osim solističkih nastupa Vladan je izuzetno aktivan kamerni muzičar. Osnivač je i član Klavirskog tria "Aurora" sa kojim je osvajao nagrade i nastupao u Gracu, Veroni, Tortoni, Bukureštu, na festivalu Dani Antuna Dobronića u Jelsi na Hvaru. Ostvario je uspješne turneje u Njemačkoj i Norveškoj.

Viola

Aleksandra Kurilić, violistkinja je u Beogradskoj filharmoniji od 2002. godine. Diplomirala je na Državnom konzervatorijumu Čajkoski u Kijevu. Pored koncerata i turneja sa filharmoničarima, Aleksandra predaje violu u Srednjoj muzičkoj školi Jovan Bundur u Pančevu. Redovno sarađuje i sa orkestrom opere pozorišta Madlenianum u Zemunu, a u sezoni 2001./2002. godine bila je član Simfonijskog orkestra Madeire u Portugalu.

Violinčelo

Aleksandar Latković, prvi violinčelista Beogradske filharmonije i gostujući član u Kamernom orkestru Maler. Nastupao je sa ovim ansamblima širom Evorpe pod vođstvom dirigenata kao što su Zubin Mehta, Klaudio Abado, Pjer Bulez, Danijel Harding i Muhai Tang. Nastupao je kao solista sa Beogradskom filharmonijom i orkestrom Skovran. Održao je resitale i kamerne koncerte u Beogradu, Parizu, Strazburu, Salcburguz. Studirao je u Beogradu i Parizu, a usavršavao se u Breši i Sijeni.