Kome smeta svinjetina na istočnoj strani Mostara?

konzum
Ljuti što im je za osobni novac uskraćeno pravo da kupe ono što žele, očajni kupci mjesecima su upućivali pozive menadžmentu Konzuma, pa čak i medijima, ali su na njihove apele svi ostali gluhi i nijemi. Brine ih činjenica, kažu, to što navedena prodavnica nije usamljen slučaj.

Budući da nijedan medij iz Mostara nije želio da se bavi ovom pričom, jedan od zabrinutih kupaca obratio se portalu MojaHercegovina.com.

Spomenuti Konzumov market nalazi se u ulici Maršala Tita, a u njegovoj blizini posluju nekolike velike firme. Naš sugovornik radnik je jedne od njih, a inzistirao je da zaštitimo njegov identitet, jer, kako kaže, strahuje da neko ne bi na pravi način razumjeli njegov revolt zbog navedenog Konzumovog postupka.

- Kada smo čuli da se otvara novi Konzumov market ovdje, laknulo nam je što ubuduće nećemo morati da idemo daleko po doručak. Međutim, neprijatno sam se iznenadio kada su mi rekli da u ponudi nemaju proizvode od svinjskog mesa. Pitao sam njihove radnike zbog čega je to tako, međutim, samo su slegli ramenima - kaže naš sugovornik.

Zajedno s kolegama, istomišljenicima u ovoj situaciji, odmah se žalio menadžmentu Konzuma, ali sve je, ističe, ostalo na rečenici „Vidjet ćemo što možemo da uradimo".

'Svinjski program'

No, situacija je, kaže, dobila novu dimenziju kada su ubrzo nakon toga proizvodi od svinjskog mesa povučeni i iz „Slatke kuće" firme Swisslion-Takovo, koja se nalazi u ulici Mladena Balorde, u neposrednoj blizini navedene Konzumove prodavnice. Međutim, za razliku od Konzuma, firma Swisslion-Takovo u najkraćem roku uvažila je apele kupaca i proizvode od svinjskog mesa vratila na svoje police, s tim što ih je sada posebno označila natpisom „svinjski program".

Naš sugovornik kaže da se zbog cijele situacije osjeća užasno i diskriminisano.

- Kako ću se drugačije osjećati? Stvara se atmosfera da oni koji jedu proizvode od svinjskog mesa nisu dobrodošli ovdje. Takvim postupcima neko nam ponovo pravi predratno stanje. To je užasno. Mi ovdje radimo godinama, normalno fukncioniramo sa svojim kolegama, ne pravimo nacionalne podjele i ne mogu da shvatim kome su ovakvi postupci u interesu - pita se naš sugovornik.

Bez odgovora

Odgovor na ovo pitanje nismo uspjeli dobiti ni mi. Nekoliko puta smo Konzumu slali upit o tome zbog čega u ponudi nemaju proizvode od svinjskog mesa, ali nikada nismo dobili odgovor. Zvezdana Stojaković, PR menadžerica Konzuma, razgovarala je s nama samo kada nas je uputila na koju mail adresu da pošaljemo upit. Poslije toga više nije odgovarala na naše pozive iako smo je zvali danima, piše MojaHercegovina.com

Pokušali smo i da saznamo na čiju inicijativu je „Slatka kuća" bila povukla proizvode od svinjskog mesa, ali je naš mail, također, ostao bez odgovora. Kada smo konačno putem telefona stupili u kontakt s Draženom Miladinovićem, zaduženim za ovu Swisslionovu prodavnicu, on je odbio razgovarati na danu temu pod izgovorom da zovemo sljedećeg tjedna, jer je trenutno na odmoru i „u roamingu". Istog dana saznali smo da nije bio na odmoru.

Tako ni oštećeni kupci, ni mi nismo uspjeli saznati kome to smetaju navedeni proizvodi na policama i ko to želi da na vrlo perfidan način stvori atmosferu da je u ovom dijelu Mostara nepoželjan onaj tko jede svinjetinu.

Kada sve sagledaju, naši sugovornici su, kažu, sigurni samo u jedno - ovo nije „maslo" malog čovjeka, odnosno ljudi koji rade i žive ovdje. Ističu da pred svojim kolegama otvoreno pričaju o ovom problemu.

Šta vam kažu na to, pitamo ih.

- Pa ništa. Razumiju nas, ali ne komentiraju - odgovaraju smireno.

A možda bi se sve promijenilo kada bi svi skupa progovorili i jasno poručili: Mi ne želimo ovakve podjele!?

Izvor: mojahercegovina.com