Koliko zarađuju i kakve privilegije imaju političari u HNŽ?

Pregovori, razgovori, ispijanje kava i pravljenje kadrovskih križaljki traje već određeno vrijeme, a idućih dana će se ubaciti u 'veću brzinu'. Strankama i koalicijama se ovoga puta nećemo baviti, nego konkretno 'blagodatima' koje dobivaju oni koji će na području HNŽ-a obnašati zakonodavnu ili izvršnu vlast. Počet ćemo prvo od financijskih prednosti.

Prednosti zastupnika

Najveća primanja imaju čelni ljudi županijske Skupštine. Tako je Ramiz Jelovac, predsjednik Skupštine u prošlom sazivu, tijekom četiri godine mjesečno zarađivao po 3670 maraka, dok su potpredsjednici Ljubo Zovko i Snežana Milavić dobivali po 3530 maraka. Zatim, imali su pravo na topli obrok, te službene automobile i vozače. Jelovac je kao predsjednik vozio novu Škodu Octaviju, a njegovi potpredsjednici automobile marke Audi. Sve te privilegije čekaju i njihove nasljednike na čelu zakonodavne vlasti.
Za razliku od njih, nešto lošije, ali samo financijski, proći će zastupnici u Skupštini koji profesionaliziraju svoj radni odnos. U tom slučaju će dobivati 2530 maraka, a sastajat će se po potrebi, eventualno jednom-dvaput mjesečno. Oni zastupnici koji ne profesionaliziraju svoj odnos dobivat će paušal od po 700 maraka, a usporedo će moći raditi i posao koji obavljaju. Također, zastupnici, njih šest, koji prođu u Dom naroda moći će računati i na paušal od 800 maraka.

Vozni park ministara

Najveća primanja poslije Predsjedništva Skupštine, što je i logično, ima predsjednik županijske Vlade, koji mjesečno može računati na neto primanja u iznosu od 3360 maraka. Nasljednik Srećka Borasa u fotelji premijera može računati i na službeno vozilo marke Audi, serijski model 6, kao i na službenog vozača i sve ostale privilegije, od telefona pa nadalje.
Odlična primanja čekaju i buduće ministre, koji će mjesečno moći računati na po 3048 maraka, plus ostale beneficije. Nešto lošije, ali samo financijski, proći će njihovi savjetnici i pomoćnici, čija se primanja kreću između 1300 i 1800 maraka, plus sve ostale beneficije i privilegije.
Svi ministri će kao i premijer imati službeno vozilo i svog vozača. Te usluge su i izvan radnog vremena koristili svi ministri izuzev Rusmira Čišića, koji nije vozao terenca, ali je umjesto njega to redovito činio službeni vozač.
Kad su u pitanju ostala vozna sredstva, budućeg ministra zdravstva čeka Passat, kojeg je koristio Luka Faletar. Ministar obrazovanja Esad Dželilović je vozao Volva, dok je Semin Borić, ministar financija, koristio Nisana. Mumin Isić, županijski ministar pravosuđa, uprave i lokalne samouprave, vozao je Golfa. Audijeve limuzine koristili su Esad Humo, ministar gospodarstva i njegov stranački kolega iz SBiH, Samir Sunagić, ministar turizma. Najnovija vozila, marke Peugeot 407 imali su Vesna Pinjuh, ministrica poljoprivrede, zatim Boris Babić, ministar prometa, i Albert Šunjić, ministar za pitanja branitelja.

Piše: Dalibor Drlje/dnevni list