Kocka se uvlači u pore i najmlađih mostaraca

Kladionice, kockarnice, saloni zabava i mnogobrojne igre na sreću najmlađima su dostupni čak i u školskim dvorištima, na što se više puta upozoravalo i preko našeg lista. No, pred problemom koji sve više uzima maha relevantne osobe samo zatvaraju oči, dok roditelji, krvavo zarađujući za školovanje svoje djece, odvajajući im novac za sendviče koji završi na kocki, istodobno financiraju njihovu vlastitu propast.

Govoreći o navedenoj problematici, stručni supervizor Zajednice klubova Hercegovačko-neretvanske županije Mostar, iz obiteljske škole za prevenciju i liječenje od alkoholne i kockarske ovisnosti Nada Matović je kazala da samo rigorozan zakon to može spriječiti.

- Svi oni koji rade protiv čovjeka, pogotovo protiv naše djece, blago rečeno, trebaju biti sankcionirani. To je teški kriminal i navođenje na bolest današnjice koja se, nažalost, sve više uviđa i kod djece, kazala je Matović. Idući u školu djeca su, kako objašnjava, svakodnevno izložena opasnosti od neke vrste ovisnosti koja im se neprestano plasira.


- Nitko ne vodi računa o tome da je uistinu za jedno dijete dovoljno samo ući u kockarnicu ili neku igraonicu da mu se sruši svijet uspjeha i da jednostavno padne u kandže teške ovisnosti, barem je to moje mišljenje, upozorava Matović.


Svjesna je kako djeca novac koji dobiju za doručak nerijetko troše na kojekakve igre na sreću, ostajući pri tome gladna, a to su, kaže, prvi koraci srljanja u propast, koju im u neznanju financiraju vlastiti roditelji. Međutim, ne može se samo kriviti roditelje, što je kod nas najčešći slučaj jer, kako navodi Matović, postoji primarni i sekundarni odgoj.


- Krivac je zapravo društvo koje se više ne može niti nazvati društvom, upravo zbog te kocke i nedostatka morala, pojašnjava Matović. Prvo se počne od male kockarnice za vrijeme odmora ili povratka iz škole, što roditelji i nisu u mogućnosti kontrolirati. Tako dolazi do teške ovisnosti i na kraju onog katastrofalnog propadanja cijele obitelji.


Veliku ulogu u svemu ima edukacija i roditeljski nadzor, ali, smatra ona, roditeljima treba pomoći, jer činjenica je da, nažalost, kad roditelj shvati ovisnost kod svoga djeteta, ona je već uzela maha. Roditelj pri spoznaji u većini slučajeva na prvi mah ne može ni prihvatiti činjenicu da je njegovo dijete upalo u takav problem.

Smatra da treba educirati obitelj, nastavnike i učitelje koji mogu jako puno učiniti da preko svih školskih programa djeluju na ovu problematiku. No, pored svega, kako navodi, s obzirom na nedvojbenu činjenicu da su djeca povodljiva, apsolutno je nužno ukloniti sve kockarske radnje u blizini školskih dvorišta i, naravno, zabraniti pristup maloljetnicima u takve objekte.
- Oni koji primaju dobru plaću za vođenje ove države, od ministara do predsjednika, trebaju konačno donijeti zakon koji će oštro kazniti sve te radnje koje mlade ljude vuku u svijet propasti, jer nema drugog adekvatnog rješenja, zaključila je Matović.

- Nažalost, kod nas su vrijednosti apsolutno poremećene, pa je tako kod nas alkoholizam standard društva, iako je najveći problem. Društvo ima tolerantan stav prema svim ovisnostima, pogotovo kada je u pitanju kocka, jer je to 'zlatna koka države', kazala je Matović. Vodeći ljudi države, nažalost, kako kaže, gledaju samo na novac, gazeći obitelji i njihove vrijednosti.

Nametnut je takav tempo života da roditelji, boreći se za goli opstanak, nemaju vremena za obitelj, tako da su djeca bez adekvatnog nadzora još u ranoj dobi i postaju ovisnici o Internetu i kojekakvim igricama, što prelazi i u veće razmjere. (Dnevni list)