Klub studenata povijesti Filip Lastrić organizira predavanje Davora Zovke i viteškim redovima

Klub studenata povijesti Filip Lastrić, davor zovko, Mostar, Filozofski fakultet

Predavač će se pozabaviti temom viteških redova, koja je slabije prisutna i poznata u širem društvu, s naglaskom na zbilju i fantaziju kod takvih organizacija.

Predavanje će se održati u petak, 16. lipnja 2017., na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, u dvorani br. 27 s početkom u 14 sati.

Davor Zovko priznati je grboslovac i heraldički umjetnik, koji živi i djeluje u Švedskoj. Autor je mnogih heraldičkih kompozicija, među kojima su grb Švedskog heraldičkog, grb kardinala Andrije Arborelijusa, biskupa stockholmskog, nadbiskupa Oscara Aparicija, vojnog ordinarija i predsjednika Biskupske konferencije Bolivije, grb biskupa Mije Gorskog, pomoćnog biskupa zagrebačkog te veliki broj grbova obitelji, svećenika i organizacija. Nagrađen je 2003. za heraldički dizajn ex librisa za Nj. K. V. princa Carla Philipa od Švedske. Uz niz članaka o heraldici u Švedskoj i Hrvatskoj, objavio je monografije »Obiteljski grb« (Laurana, 2009.) i »Viteštvo danas« (Naklada sv. Antuna, 2016.) Član je više heraldičkih udruga, a tako i HGZD-a.
Završio je studij pedagogije i magistrirao na Fakultetu za društvene znanosti u Eskilstuni s temom „Heraldika - tema u (post)diplomskim radovima i predmet koji motivira na cjeloživotno samoobrazovanje" te je nedavno obranio licencijat iz područja socijalnog rada i javne uprave.
Vitez je Sv. groba jeruzalemskoga i prvi meštar obredničar tog Reda u Švedskoj od 2004., a od 2012. kancelar švedskoga namjesništva Reda. Godine 2009. imenovan je vitezom zapovjednikom, 2015. visokim časnikom te 2016. vitezom Velikoga križa Sv. groba jeruzalemskoga. Također je vitez Konstantinskoga reda sv. Jurja od 2010. Švedsko heraldičko društvo dodijelilo mu je Zlatnu medalju za zasluge 2011.