Ključ riješenja za Mostar je da svaki glas jednako vrijedi

Ključ riješenja za Mostar je da svaki glas jednako vrijedi
...u Strasbourgu dao potporu europskom putu BiH, izaslanstvo Europskog parlamenta boravi u dvodnevnom posjetu BiH. U izaslanstvu su predsjednik Vanjskopolitičkog odbora EP Odbora Elmar Brok (EPP), potpredsjednik Odbora Andrej Plenković (EPP), predsjednik Delegacije EP-a za odnose s BiH Tonino Picula (S&D), izvjestitelj za BiH Cristian Dan Preda (EPP), zamjenica predsjednika Dubravka Šuica, te Bas Belder (ECR)i Norbertom Neuserom (S&D), javlja Hrvatski Medijski Servis.

Prvog dana zastupnici su posjetili Mostar i susreli se s dužnosnicima Federacije, županije i grada Mostara. Na radnom ručku s gradonačelnikom Ljubom Bešlićem, premijerom Hercegovačko - neretvanskog kantona Nevenkom Hercegom, predsjednikom kantonalne skupštine Šerifom Špagom te s predsjednicom Skupštine Federacije BiH Lidijom Bradarom, nastavili su se razgovori o mogućem razrješenju situacije oko blokade izbora u Mostaru što je i bio jedan od glavnih ciljeva ovoga susreta.

Pohvalivši činjenicu da lideri svih političkih stranaka u BiH podržavaju pristupanje EU zastupnica Šuica je kazala: "Potrebno je što prije provesti odluku Ustavnog suda iz 2010. kako bi se razriješila pat pozicija oko izbornog zakona za Mostar, a ključ je da svaki glas na izborima jednako vrijedi. Za implementaciju je potrebna kvalificirana većina u Parlamentu čemu bi trebao prethoditi dogovor svih velikih političkih stranaka. U protivnom građani Mostara neće moći iskoristiti svoje biračko pravo i neće imati Gradsko vijeće što nije u interesu razvoja i napretka grada".

Na prijemu kod šefa Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini, Lars-Gunnar Wigemarka, naglašena su tri uvjeta koja moraju biti ispunjena kako bi BiH stekla status kandidata i nastavila europski put - prilagodba SSP-a, nastavak reformske agende i uspostava koordinacijskog mehanizma.

Bosna i Hercegovina je 2016. godinu obilježila svojim europskim putem, 15. veljače je službeno predala zahtjev za članstvo u Europskoj uniji te je nakon toga Europski parlament donio Rezoluciju o napretku BiH za 2015. godinu u kojoj je, uz određene smjernice i uvjete, pozdravio pozitivno izvješće Europske komisije o BiH te ponovno izrazio svoju nedvosmislenu predanost njezinoj europskoj budućnosti.

Tijekom četvrtka, AFET izaslanstvo Europskog parlamenta predvođeno predsjednikom Odbora Elmarom Brokom u Sarajevu će održati sastanke s predsjedatelje Vijeća ministara Denisom Zvizdićem, predsjedavajućim predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakirom Izetbegovićem kao i s ostalim visokim dužnosnicima s kojim će razgovarati o nastavku europskog puta BiH. Također će biti upriličeni sastanci s predstavnicima civilnog društva te s veleposlanicima EU država akreditiranim u BiH.

"Put Bosne i Hercegovine prema članstvu u Europskoj uniji nema alternative, međutim cilj treba biti nastavak odlučnog provođenja strukturnih reformi, osiguravanje ravnopravnosti tri konstitutivna naroda, uspostava vladavine prava i korjenite borbe protiv korupcije te jačanje suradnje u zemlji i susjedstvu. BiH treba nastaviti raditi kako bi što prije dobila status kandidata za članstvo u EU jer je to jedino jamstvo provođenja reformske agende", neprekidno ističe zastupnica Šuica./HMS/