Kako (ne) radi mostarska policija

policija, Speed, MUP ZHŽ, Mario Miličević, Zoran Galić, pas tragač, Marko Banožić, Trebinje, šverc, pljačka, kokain, ubojstvo, bomba, udes, prometna nesreća, tučnjava, huligani, pljačka, banka, Beograd, ubojstvo, Srbija, droga, Mostar, Dragan Paravinja, Antonija Bilić, prometna nesreća, Jablanica, samoubojstvo, Sarajevo, Atif Dudaković, ružići, prijetnje, policija, Incident, tv 1, Mostar, Trebinje, djelatnik, radnik, alem džemić, prometna nesreća, osuda, Anto Kafadar, Vitez, pogibija, Mostar, uhićenje, razbojnik, Ljubuški, kablovi, provala, Ljubuški, napad, štefica galić, lažna dojava, Mostar, bomba, GOŠK, napad, huligani, NK GOŠK, priopćenje, puška, bombe, Mostar, pokušaj ubojstva, samoubojstvo, našice, Mostar, policija, potjera, Mostar, Stolac, pljačka, prometna nezgoda, lašva, pogibija, sletjeli u trebižat, prometna nesreća, Čapljina, Posušje, prometna nesreća, pogibija, stravična prometna nesreča, prijateljice, tragedija, kutina, pu mostar, black pearl, zoran kapet

Kakva je situacija i kakvi su odnosi možda najbolje govori jedan od incidenata koji se dogodio 14. prosinca prošle godine kada je policija došla da zatvori popularni kafić "Black Pearl. Zbog toga su kasnije morali podnositi raport ne samo šefu nego i nepoznatoj muškoj osobi koja je u kafiću prijetila silom, a za koju se kasnije ispostavilo da je Zoran Kapetanović savjetnik ravnatelja Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH. 

Upravo je Kapetanović uz pomoć načelnika Operativnog centra Policijske uprave Mostar Adila Veledara spriječio policajce da zatvore ugostiteljski objekt.
Dnevni list je u posjedu službene zabilješke koju su policajci napisali nakon spomenutog incidenta.

Službena zabilješka

"Dana 14. 12. 2013. godine oko 23. 30 sati prilikom patroliranja i obilaska ugostiteljskog objekta u Ulici kralja Tvrtka primjećujemo da se iz objekta "Black Pearl" čuje reproduciranje glazbe te da se u objektu nalazi oko stotinu gostiju. Dolaskom i ulaskom u objekt prilazi nam vlasnik objekta Udovičić Josip, sin Radoslava i nama nepoznata muška osoba. Na naš upit prema vlasniku objekta posjeduje li odobrenje za produženi rad objekta isti izjavljuje da ima do 1 sat. Istom priopćavamo da nam da na uvid to odobrenje, ali u tom trenutku gore navedena muška osoba nam se obraća riječima "napustite objekt", te nam priopćava da se odobrenje nalazi kod operativnog dežurnog Policijske uprave, na šta smo kontaktirali operativnog dežurnog na broj 122 gdje se javio kolega Bojčić koji nam priopćava da kod njih nema odobrenja za navedeni ugostiteljski objekt. Nakon toga gore navedena muška osoba koja je bila u prisustvu vlasnika na mobilni telefon u našem prisustvu obavlja razgovor sa osobom izgovarajući riječi: "Adile povuci ih odavde ili ću ja ovo rješavat". U tom trenutku vlasniku objekta naređujemo da ugasi glazbu, te da isprazni objekt, kao i da nam da osobnu iskaznicu na uvid. Isti ulazi u ugostiteljski objekt, a tada od strane šefa smjene smo oko 23. 35 sati obaviješteni da se povučemo iz objekta, jer mu je operativni dežurni PU Mostar Frano Sesar prenio da vlasnik objekta ima odobrenje za produženi rad koje se nalazi u uredu načelnika", navodi se u službenoj zabilješci policajaca. Oni dodaju kako nakon uzimanja podataka od vlasnika objekta istom priopćavaju kako će mu biti napisan prekršajni nalog zbog narušavanja javnog reda i mira, te nakon toga napuštaju objekt.

Raport u MUP-u

"Dolaskom u prostorije Policijske uprave Centar u iste pristupa načelnik operativnog centra Adil Veledar u prisustvu muške osobe koja se nalazila sa vlasnikom ugostiteljskom objekta i nama naređivala sa napustimo objekt, te nas poziva u prostorije dežurnog PU Mostar gdje smo na njegov upit podnijeli usmeni izvještaj u i ispred ugostiteljskog objekta "Bleck Pearl". U razgovoru sa načelnikom Operativnog centra Dnevni list dosznaje da se osoba koja je bila u njegovom prisustvu zove Zoran Kapetanović, zaposlenik OSE", stoji u zabilješci uz napomenu kako je vlasniku objekta napisan prekršajni nalog.

Načelnik Policijske uprave Mostar Draženko Miletić dan ranije za Dnevni list je potvrdio kako je prijava o događajima iz spomenutog lokala već otišla na sud, a o detaljima iz te noći nije želio govoriti. 

Kaže kako je policija profesionalno odradila svoj dio posla, a da ga druge zakulisne radnje ne zanimaju. Iz policije nema informacije vodi li istraga o ovom slučaju i hoće li itko biti sankcioniran zbog ove skandalozne situacije u kojoj su policajci i zakon poniženi.