Kako 'namaknuti' još šest milijuna maraka?

Konačan iznos je ujedno i jedina činjenica koja je u ovom trenutku po pitanju proračuna poznata. Hoće li ovaj proračun, koji je, prema ocjenama i izvršne i zakonodavne vlasti u županiji, daleko od realnog stanja, moći biti izvršen, u ovom trenutku nije poznato. 

Upitna realizacija amandmana 

Iz Vlade HNŽ-a navode kako je upitno hoće li se usvojeni amandmani u iznosu od 6 milijuna koji se odnose na visokoškolske institucije, Sveučilište i Univerzitet Džemala Bijedića, zatim za sport i za medije, moći realizirati s obzirom na financijsku sliku u županiji i na otežano punjenje prihodovne strane proračuna. 

Glasnogovornik Vlade HNŽ-a Pero Pavlović je kazao kako je Vlada HNŽ-a prilikom utvrđivanja prijedloga proračuna imala jasne pokazatelje trenutačnih financijskih trendova u ovoj županiji. Navodi kako je na temelju protekle proračunske godine pravljen prijedlog te je isto i jedan od razloga zašto je Vlada smatrala da  bi svaka značajnija povećanja ukupne stavke proračuna mogla dovesti do njegove nerealizacije i neizostavnog rebalansa. 

- Mi smo na tu činjenicu i okolnosti, zbog nemogućnosti dodatnih sredstva na prihodovnoj strani, upozorili zastupnike prilikom usvajanja proračuna. U ovom trenutku radimo na oduzimanju i zbrajanju svega onoga što se uradilo na Skupštini, ovih dana i očekujemo službenu objavu proračuna. Vidjet ćemo u skladu s novim proračunom kako će se stvari događati u smislu obveza zakona o izvršenju proračuna, kazao je Pavlović, dodavši kako je u idućem razdoblju realno očekivati rebalans proračuna.

Nužan rebalans

SDP-ov zastupnik u Skupštini HNŽ-a Aner Žuljević je kazao kako je nekorektno da Vlada uvijek dostavi 'uknapiran' proračun zastupnicima i ne dopušta istima da  reagiraju. 

- Ovakva situacija se konstantno ponavlja. Vladin prijedlog proračuna je maksimalno iscrpljenim svim financijskim potencijalima i ne ostavljaju mjesta zastupnicima da reagiraju. Naši amandmani su upućeni iz razloga što ove stavke ranijih godina nisu adekvatno tretirane, što su bile zakinute i što je vrijeme da se misli i na njih te da se poštuju zakonski okviri. Izvršenje 6 milijuna amandmana je najmanje upitno, ako je Vlada predložila 180 milijuna koji njima nisu upitni, zašto bi naših 6 milijuna bilo upitno, kazao je Žuljević. Dodao je kako su zastupnici spremni na dogovor s Vladom kako bi se vidjelo koje proračunske stavke se mogu racionalizirati kako bi došlo do izvršenja proračuna. Također, kazao je kako očekuje da se, čim se uspostavi nova izvršna vlast, krene u rebalans proračuna. 

Piše: Ivana Previšić  / dnevni-list.ba