Kako Mostarci komentiraju uvođenje viza za Hrvatsku: Zimi Bošnjaci, a ljeti postaju Hrvati

Po najavama koje su prenijeli hrvatski mediji od 01. srpnja građanima BiH koji nemaju novu biometrijsku putovnicu trebat će viza za prelazak granice . Ta vijest je izazvala dosta negativnih komentara, te je u BiH uglavnom dočekana sa neodobravanjem. Što ustvari to znači pokušali smo saznati na ulicama Mostara od slučajnih prolaznika.

Većina ljudi koje smo upitali za mišljenje uglavnom je odmahnula rukom i nisu htjeli komentirati najavu uvođenja viza za građane BiH za ulazak u Hrvatsku.

Jedan stariji gospodin koga smo zatekli u šetnji rekao nam je: Sve vam je to igra i dogovor ovih gulikoža koji su na vlasti. Nakon vijesti o vzama sada će svi požuriti po nove putovnice i država će debelo zaraditi na njima. Kada nas lijepo oderu, tamo negdje krajem kolovoza i ljetnje sezone donijet će uredbu prema kojoj će se opet preko granice moći samo sa osobnom. Živi bili pa vidjeli.

Dvije djevojke koje su pristale na razgovor kažu da se u biti neće ništa puno promijeniti, bar ne kada su u pitanju one i većina njihove rodbine i prijatelja. Mi smo Hrvatice, imamo putovnice Republike Hrvatske i nama to ne predstavlja ništa, a ponamanje nam je to problem.

Momak koji je bio sa njima je još dodao: Hvala Bogu da će uvesti vize, i da neće svatko moći na more kao do sada. Dosadili su mi brate ovi koji idu na more na jedan dan sa autobusima iz Bosne.

Tako misle Hrvati iz Mostara, a mišljenje smo potražili i na drugoj strani. Bošnjakinja, gospođa od svojih šesdesetak godina nam je rekla: To vam je udar na sirotinju, ovi koji su na vlasti i koji su profitirali od demokracije ionko imaju nekretnine u Hrvatskoj, pa tako imaju i valjane dokumente.

Ne moram ni ići na more,  mi imamo Neretvi i Bunu da se rashladimo. Evo ja ovim putem apeliram da se izađe sa podacima koliko Bošnjaka iz Mostara ima putovnicu RH i da se javno izađe sa njihovim imenima. Dok su nas huškali da se mrzimo oni su izvadili hrvatska dokumenta. Tako su vam oni zimi dobri Bošnjaci koji brane naše interese, a kada dođe ljeto oni postaju Hravati, sjedaju u svoje džipove i bez problema idu na more. Mnogi bi se iznenadili kada bi saznali koliko takvih ima u Mostaru, rekao nam je čovjek koji se predstavio kao rođeni Mostarac.

Sa druge strane jedan mladić nam je kratko rekao: Ako smo mi nepoželjni u Hrvatskoj postoje druge države u okruženju gdje smo dobrodošli. Ja ću sa društvom na ljetovanje u Crnu Goru.

HERCEGOVINA.info