Kada će Sveučilište u Mostaru riješiti pitanje prosjaka na svom kampusu?

Odredba je to koja stoji u Članku 7. Zakona o visokom obrazovanju HNŽ-a, te koja jasno govori o nepovredivosti akademskog prostora u ovoj županiji. No, iako određena službena tijela ne mogu bez dozvole pristupiti nekretninama koja su u vlasništvu sveučilišta, čini se kao da neki drugi u tome nemaju nikakvih prepreka. Posebno je to izraženo na kampusu Sveučilišta u Mostaru gdje se svakodnevno okupljaju već dobro prosjaci, koji su već postali dobro znani.

Najčešće se mogu vidjeti pokraj parkinga koji se nalazi odmah do zgrade Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti, gdje ponekad zna biti i po nekoliko prosjaka koji traže novac od studentica i studenata u prolazu. Povrh svega, zabilježeno je i nekoliko slučajeva u kojima su ti isti prosjaci, uglavnom oni mlađi, uznemirivali prolaznike koji im nisu dali novac.

Osim problema prosjačenja, kampus mostarskog Sveučilišta noću je jedno od najpoznatijih mjesta u gradu za opijanje na otvorenom, a zbog otpada koji ostane nakon pijanki, nerijetko poprimi izgled smetlišta.

I dok se članak o nepovredivosti akademskog prostora odnosi na one koji su zbilja rijetko u situaciji da taj isti prostor povrijede, alkoholizirani posjetitelji i prosjaci izgleda nisu nikakav problem. Takvo što već godinama kvari sliku kampusa Sveučilišta u Mostaru, a mnogi studenti s nestrpljenjem čekaju kada će moći otići na predavanje a da ih netko ne povlači za rukav tražeći novac kojeg ni sami nemaju dovoljno.

Pogled.ba