Još otvoren NAGRADNI NATJEČAJ za izradu službenog suvenira Grada Mostara

Mostar, Hum, brkanovo brdo, Mostar, suveniri, Natječaj, nagradni natječaj
...i turističke vrijednosti i atraktivnosti Grada Mostara;Također, suvenir treba biti izrađen od materijala prema ideji autora, s opisom izrade, veličine, boje i materijala od kojeg će se proizvoditi, a za izradu se mogu koristiti samo stabilni i ekološki prihvatljivi materijali, npr. metal, keramika, kamen, terakota, drvo, staklo, papir i sl. Poželjno je da se za izradu suvenira koriste autohtoni materijali, tj. materijali koji su prepoznatljivi za Grad Mostar, i sl.

Radovi mogu biti u formi kao tradicionalni suvenir: ručni radovi, ukrasni i upotrebni predmeti od keramike, drveta, papira, tekstila, slame i sl., odjevni predmeti, vez, tkani predmeti, i sl, urbani suvenir: razglednice, okviri za fotografije, privjesci, magneti, markeri za knjige, podmetači za čaše, i sl. ili drugi ukrasni ili upotrebni predmeti: šalice, boce, replike gradskih zdanja i drugih prepoznatljivih građevina ili autentičnih prirodnih vrijednosti Grada Mostara, i sl. kao i ostali predmeti ili radovi koji uključuju nove tehnologije - multimedija. Pravo sudjelovanja na Natječaju imaju sva pravne i fizičke osobe državljani Bosne i Hercegovine.

Prema propozicijama natječaja, članovi natječajnog povjerenstva i njihova bliska rodbina ne mogu sudjelovati u nagradnom natječaju. Autor treba dostaviti jedan primjerak suvenira u originalnoj veličini i materijalu, s objašnjenjem ideje. U slučaju da suvenir bude izabran, autorska prava, odnosno pravo na komercijalno iskorištavanje istog, prelaze na Grad Mostar, a pod uvjetima koji će biti regulirani posebnim ugovorom.

Također, suvenir Grada Mostara predstavlja proizvod prilagođen masovnoj proizvodnji, namijenjen turističkoj promociji Grada Mostara, različite materijalne vrijednosti, koji će cijenom biti prihvatljiv na slobodnom tržištu, a treba zadovoljiti umjetničke i proizvodne standarde. Suvenir mora imati elemente prepoznatljivosti lokalne sredine i biti odraz tradicije, kulturno-povijesne i materijalne baštine Grada Mostara. Za izradu suvenira se ne mogu koristiti nerazgradivi, već isključivo ekološko prihvatljivi materijali (npr. keramika, metal, glina, gips, vosak, kamen, terakota, drvo, tekstil, staklo, papir, i sl.)

Povjerenstvo za izbor službenog suvenira Grada Mostara nakon završetka natječaja, koji je otvoren od 10. veljače u trajanju od 60 dana, sastavljena je od stručnih osoba iz oblasti umjetnosti, etnologije, dizajna, arhitekture, turizma i sl. Pri izboru suvenira Grada Mostara vrednovat će kvalitetu ukupnog koncepta, prepoznatljivost, veza s tradicijom i kulturnim naslijeđem, originalnost i inovativnost,tehničku izvodljivost i mogućnost serijske proizvodnje,praktičnost i moguća primjena u svakodnevnoj uporabi, kao i ekonomsku pristupačnost proizvoda. Ukoliko Povjerenstvo za izbor službenog suvenira Grada Mostara utvrdi da je kvaliteta pristiglih radova zadovoljavajući, donijet će odluku o dodjeli jednokratnih otkupnih nagrada, i to: 1. nagrada: 3.000,00 KM, 2. nagrada: 2.000,00 KM i 3. nagrada: 1.000,00 KM

Prema propozicijama natječaja predviđena je mogućnost da se s autorom nagrađenog rješenja, ukoliko autor može proizvoditi suvenir koji je nagrađen i otkupljen, sklopi ugovor o izradi suvenira. Ako Povjerenstvo odluči da nijedan od prispjelih prijedloga ne zadovoljava kriterije Natječaja, zadržava pravo da ne izabere nijedno rješenje, kao i mogućnost preraspodjele natječajnih nagrada. Ukoliko se naknadno utvrdi da je suvenir plagijat, Povjerenstvo zadržava pravo poništiti Odluku o nagradi, a nagrađena osoba je Natječaja na objavljen na službenoj web stranici Grada Mostara, www.mostar.ba, a iz Povjerenstva podsjećaju da je natječaj još otvoren, te da se prijave mogu dostaviti osobno na protokol ili putem pošte na adresu Grad Mostar, Hrvatskih branitelja br. 2, 88 000 Mostar.