Mostar: Još nije dogovoreno tko će financirati prijevoz učenika

Mostar, Hum, brkanovo brdo, Zločin, uborak, ratni zločin, sutina, film festival, Mostar, Vrgorac, posao, Mostar, krah, Mostar, turisti, sladoled, humanitarne akcije i apeli, Mostar, kantarevac, delikventi, Mostar, bande, nestanak, Mostar, Darjana Stančević, vehabije, BIH, Mostar, mladić, mrtav, Mostar, Hrvati, Mostar, statut, izbori, Mostar, statut, ustav, Mostar, budućnost, prava, Mostar, seks, Mostar, OHR, statut, Mostar, OHR, rješenje, statut, Mostar, OHR, Grad Mostar, Gradska uprava Mostara, Mostar, SDA BIH, OHR, prijevoz, učenici, Mostar, ugostitelji, petak, kordinacija udruga, antifa, Radmila Komadina, Mostar, popis, BIH, Vlada HNŽ, Mostar, proračun, OHR, Mostar, život, Zoran Perić, Mahira Alikalfić, SDP Mostar, Mostar, Gradska vijećnica Mostar, Gradska uprava Mostara, Katarina Zovko Ištuk, Mostar, pjesma, Katarina Zovko Ištuk, Mostar, Mostar, biseri, Katarina Zovko Ištuk, HNŽ, Vlada, Vlada HNŽ, df bih, Mostar, govor mržnje, Mostar, ante mostar, žene, Mostar, Katarina Zovko Ištuk,
Ovo je za Dnevni list potvrdio načelnik Odjela za društvene djelatnosti Grada Mostara Božo Ćorić, koji je na pitanje financiranja prijevoza ukazivao i prije početka školske godine, upozoravajući na moguće probleme koji su se pojavili već prvog dana školske godine.

Sve na obećanju

Bojkot nastave i izbijanje nereda koje su najavljivali roditelji mostarskih školaraca Vlada HNŽ-a i Grad Mostar spriječili su 6. rujna sastankom na kojem su odlučili da prijevoz za učenike krene te da će u roku od deset dana dogovoriti način financiranja.

Međutim, sve je ostalo samo na obećanju koje je, kako kaže Ćorić, županijska vlast zaboravila.

- Iz poduzeća Mo Bus koje vrši prijevoz učenika već su nas zvali i pitali kome će ispostaviti račun, a mi nemamo odgovor, jer nam se nitko iz Vlade HNŽ-a ne javlja, kazao je Ćorić.

Podsjetivši na presudu Ustavnog suda Federacije BiH, kako ističe, obvezna je Vlada preuzeti troškove, ali i bez toga dano je obećanje da će se pomoći Gradu Mostaru koji se nalazi u financijskoj blokadi za te obveze jer ne može raditi rebalans proračuna, a sredstava nema za prijevoz učenika.

- Na sastanku koji smo održali 6. rujna Vlada HNŽ-a je dala obećanje da će Gradu Mostaru pomoći u rješavanju problema oko financiranja učenika i sad me ozbiljno zabrinjava to što se nitko ne oglašava po pitanju rješavanja problema, kazao je Ćorić svjestan da bi ova priča mogla dobiti neželjeni epilog.
Međutim, glasnogovornik Vlade HNŽ-a Pero Pavlović ističe da nikada nije ni rečeno kako će Vlada preuzeti financiranje prijevoza učenika, nego da će pomoći Gradu Mostaru u onolikoj mjeri koliko to bude mogla.

Nalog gradonačelnika

Prijevoz učenika, kako doznaje Dnevni list od direktora Mo Busa Damira Marića, odvija se za sada bez problema, a o daljnjim postupcima i mogućim obustavama prijevoza nije želio komentirati.

- Ovo je gradsko poduzeće i ja ima dogovor s gradonačelnikom Ljubom Bešlić da se vrši prijevoz učenika, kazao je Marić. Tijekom kolovoza za sve učenike bio je, kako ističe, prijevoz besplatan, a u listopadu već trebaju svi imati svoje godišnje iskaznice s fotografijom koje su, kako ističe, rađene prema popisu Gradske uprave Grada Mostara, kao i ranijih godina.