Mostar: Još nije dogovoreno tko će financirati prijevoz učenika

Mostar: Još nije dogovoreno tko će financirati prijevoz učenika
Ovo je za Dnevni list potvrdio načelnik Odjela za društvene djelatnosti Grada Mostara Božo Ćorić, koji je na pitanje financiranja prijevoza ukazivao i prije početka školske godine, upozoravajući na moguće probleme koji su se pojavili već prvog dana školske godine.

Sve na obećanju

Bojkot nastave i izbijanje nereda koje su najavljivali roditelji mostarskih školaraca Vlada HNŽ-a i Grad Mostar spriječili su 6. rujna sastankom na kojem su odlučili da prijevoz za učenike krene te da će u roku od deset dana dogovoriti način financiranja.

Međutim, sve je ostalo samo na obećanju koje je, kako kaže Ćorić, županijska vlast zaboravila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Iz poduzeća Mo Bus koje vrši prijevoz učenika već su nas zvali i pitali kome će ispostaviti račun, a mi nemamo odgovor, jer nam se nitko iz Vlade HNŽ-a ne javlja, kazao je Ćorić.

Podsjetivši na presudu Ustavnog suda Federacije BiH, kako ističe, obvezna je Vlada preuzeti troškove, ali i bez toga dano je obećanje da će se pomoći Gradu Mostaru koji se nalazi u financijskoj blokadi za te obveze jer ne može raditi rebalans proračuna, a sredstava nema za prijevoz učenika.

- Na sastanku koji smo održali 6. rujna Vlada HNŽ-a je dala obećanje da će Gradu Mostaru pomoći u rješavanju problema oko financiranja učenika i sad me ozbiljno zabrinjava to što se nitko ne oglašava po pitanju rješavanja problema, kazao je Ćorić svjestan da bi ova priča mogla dobiti neželjeni epilog.
Međutim, glasnogovornik Vlade HNŽ-a Pero Pavlović ističe da nikada nije ni rečeno kako će Vlada preuzeti financiranje prijevoza učenika, nego da će pomoći Gradu Mostaru u onolikoj mjeri koliko to bude mogla.

Nalog gradonačelnika

Prijevoz učenika, kako doznaje Dnevni list od direktora Mo Busa Damira Marića, odvija se za sada bez problema, a o daljnjim postupcima i mogućim obustavama prijevoza nije želio komentirati.

- Ovo je gradsko poduzeće i ja ima dogovor s gradonačelnikom Ljubom Bešlić da se vrši prijevoz učenika, kazao je Marić. Tijekom kolovoza za sve učenike bio je, kako ističe, prijevoz besplatan, a u listopadu već trebaju svi imati svoje godišnje iskaznice s fotografijom koje su, kako ističe, rađene prema popisu Gradske uprave Grada Mostara, kao i ranijih godina.