Izložba ''Zrinjski - Uspomene'' izazvala neviđeno zanimanje mostarskoga puka

Aluminij Mostar, Zrinjski

zložba Zrinjski - Uspomene, koja je bila postavljana u Klubu Aluminij od 1. do 17. veljače, izazvala je uistinu neviđeno zanimanje mostarskoga puka. Posjetitelji koji su se željeli upoznati s poviješću najstarijega mostarskog športskog kolektiva - Hrvatskoga športskog kluba Zrinjski Mostar, osnovanoga 1905. godine, dolazili su svakodnevno u Ulicu kralja Tvrtka, na broju 11, i razgledali više od 20 svjetlopisa, nastalih u razdoblju između 1905. i 1945. godine odnosno do prisilnoga gašenja Kluba, te ovu izložbu učinili jednom od najposjećenijih u, gotovo jedanaestogodišnjoj, povijesti Galerije i Kluba Aluminij.

No, osim pojedinačnih posjetitelja, Klub Aluminij organizirano su obilazili i učenici mostarskih osnovnih škola, predvođeni njihovih nastavnicima tjelesne kulture. Tako su na interaktivnoj nastavi u Klubu Aluminij bili učenici OŠ Antuna Branka Šimića, s nastavnikom Miroslavom Stijakovićem, a društvo su im pravili nogometaši HŠK Zrinjskoga Mario Maka Ivanković i Mile Pehar. Uslijedio je posjet učenika OŠ Silvija Strahimira Kranjčevića, s nastavnikom Franjom Marjanovićem, a s njima su, pak, bili igrači Marin Aničić i Pero Stojkić. Iz OŠ Ivana Gundulića došli su svi odjeli sedmih i osmih razreda, oko 200 učenika s nastavnicima, dok je nastavnik Albert Pehar doveo učenike uzrasta trećega razreda OŠ Ilići.

Tako je Aluminij, zajedno s Udrugom prijatelja športske obitelji Zrinjski Mostar, omogućio mostarskim osnovnoškolcima užitak u ozračju kulturne ustanove, osobni susret s djelićem bogate povijesti njihova grada i, nadati se, stvaranje navike pribivanja kulturnim zbivanjima. Osim toga, sve su doživjeli obradovani društvom omiljenih im športskih zvijezda.
Nastavljajući raditi u dobromu duhu, za razvitak kulture ovoga grada i duhovnu nadgradnju njegova puka, Aluminij će u svojemu Klubu 24. veljače postaviti izložbu umjetničkih svjetlopisa poznatoga mostarskog kipara Dalibora Nikolića nazivlja Drugi plan, koja ostaje otvorenom do 11. ožujka.