Izlet za građanstvo stazom 'Krekovi – Morine' na planini Crvanj

planinarenje

... stazom „ Krekovi - Morine" na planini Crvanj. Polazna točka uspona je selo Krekovi kod Nevesinja u kojem se nalazi najveća nekropola stećaka u BiH (462 nadgrobne ploče) i koja je pod zaštitom UNESCO-a.

Od nekropole u Krekovima staza vodi prema visoravni Morine na 1200 mnv. Morine, poznate i kao Hercegovački Tibet zbog specifičnosti krajobraza su lokalno poznat stočarski kraj o čemu svjedoče brojne napuštene stočarske nastambe. Završna točka uspona je druga nekropola stećaka „Svatovsko groblje" na Morinama.

Legenda o njenom nastanku govori o skupini svatova iz Mostara koja je u ljetnim mjesecima nastradala u snježnoj mećavi. Dužina staze je oko 4 sata laganog hoda. Sa vidikovca na stazi se pruža prelijep pogled na samu visoravan Morine, obronke planina Zelengore i Treskavice.

Potrebna oprema: planinarske cipele, štapovi, topli flis dugih rukava, kapa, rukavice, vjetrovka, ili tanja jakna dugih rukava, presvlak (majice i potkošulje za presvući se), sunčane naočale, šešir, krema za sunčanje, hrana iz ranca (ruksaka) i min. 3,5l vode.

Polazak je ispred stadiona Zrinski (strana prema studentskom domu) u 7:30. Od Mostara do polazne točke uspona ima oko 1 h i 20 min. vožnje.

Cijena izleta iznosi 15 KM za članove planinarskih društava sa ovjerenom iskaznicom i 20 KM za one koji nisu članovi.

Prijave i uplate srijedom na sastanku društva u prostorijama HGSS-a- zgrada Mostarka zaključno sa sastankom u 20.00 sati, 30.5.2018. U cijenu izleta uključeni su: prijevoz i organizacija.

Prijave i informacije na telefon broj 063 415 965 - Mirela