Izgradnja sportske dvorane u Centru 2 je potpuno bespravna

Što će sad biti s regulacijskim planovima? Hoće li se i kad uopće usvojiti? Pitanja su na koje odgovore ne znaju ni vijećnici, ali ni gradonačelnik.

Vijećnik SDP-a Nedeljko Prijeta, koji je ujedno i 'najglasniji' zalagač usvajanja planova, mišljenja je da je to i jedino rješenje koje nudi razvoj Mostara. Smatra da uopće nema nikakvih političkih tenzija kad su u pitanju Sjeverni logor i Centar 2. kao i kad su u pitanju Zgoni 2 i Bijeli Brijeg.

''Nema ništa nacionalno ni političko tu kao što se priča. Sve je ustvari samo interes tih građevinskih lobija. Samo se o tomu radi. A u javnosti se stalno navodi politika, pa izbori, pa ovo i ono... Stalno se Sjeverni logor spominje politički, a to nema nikakve veze s politikom. I tu se može, kako kaže, kao i u cijelom gradu bespravno graditi, i onda kad-tad legalizirati, kazao je Prijeta za Dnevni list.

Zatim se nadovezao i na stanje s postojećim kapitalnim objektima u gradu poput mosta Avenija - Sutina, sportske dvorane, kopa Vihovići, gradskog vodovoda kanalizacije, gradskog odlagališta...

''O tome kako se grade ti kapitalni objekti i što je s njima mi vijećnici nemamo pojma. Tek na zadnjoj sjednici su nam pokušali ubaciti izvješće o tim kapitalnim projektima i to ujutro pred samo zasjedanje. Zato smo zatražili da se to skine s dnevnog reda i da se pripremimo i kasnije raspravljamo. Mislim da će se tek tad vidjeti sva nesposobnost i nestručnost. Na primjer, gradi se most, a nema novca za njega i nema pristupnih cesta. A da bi došao i otišao s mosta treba usvojiti regulacijske planove, koji se ne usvajaju. Znači, ni cesta se ne može projektirati, navodi Prijeta.

Ništa bolja stvar nije ni s dugo najavljivanim projektom sportske dvorane.

''Grade se potpuno bespravni objekti. Po važećem planu Centra 2 potpuno je predviđena druga dvorana, s drugim gabaritima, bez garaža. Dozvola za to se nije mogla izdati jer plan nije usvojen. Znači da je dvorana potpuno bespravna. Ova dvorana i ona što je bila u planu nemaju nikakve veze jedna s drugom. Ako grad ne gradi legalno, što onda očekivati od ostalih, pita se vijećnik SDP-a, koji je postao 'umoran' od svega jer na svakoj sjednici kritizira vijećnike i gradske vlasti te apelira na usvajanje planova, ali nema dovoljnu potporu ostalih vijećnika.

Stoga je odlučio poduzeti i neke radikalnije mjere.

''Nećemo više tako. Nema proračuna dok se ne provedu reforme. Prvo riješiti komunalu, ujediniti kulturu, usvojiti planove pa tek onda krenuti s pravljenjem proračuna. Tako se to radi, a ne ovako. Mislim da u prvom kvartalu trebamo provesti te mjere i onda ih ugraditi u proračun. Tek onda bismo imah neke rezultate. Ovo nam je zadnja šansa. Dogodine je izborna godina. Ako sad nešto temeljno ne uradimo, onda smo izgubili četiri godine. Opet će biti 'završimo započeto', a neće se ni zatrpati prva faza dvorane, kamoli završiti za ovog mandata kako su neki najavljivali, zaključuje Prijeta.
(Dnevni list)