Izgradnja južne zaobilaznice u Mostaru još uvijek na čekanju

Prema najavama, trebala je već biti završena projektna dokumentacija i da krene faza postupka izdavanja dozvole proprijacije da bi se po tom planu moglo početi s izvođenjem kompletne južne zaobilaznice. No, sadašnje činjenično stanje je tako da od daljih radova još nema ništa u ovoj godini, a hoće li biti u idućoj, veliko je pitanje. 

Pre zasićen promet

Slađan Bevanda, član Odbora za infrastrukturu i promet pri Gradskom vijeću Grada Mostara, mišljenja je kako bi njezina izgradnja trebala početi što žurnije jer iz dana u dan promet u gradu postaje prezasićen, pogotovo na relaciji od Rondoa prema Franjevačkoj crkvi te južnije, jer bi se s postojanjem južne zaobilaznice promet rasteretio. 

- Po pitanju izgradnje južne zaobilaznice jako puno se govori, no ništa se ne poduzima na tom planu konkretno. Nakon što je završen jedan dio radova na prvoj dionici, sve je stalo. Očito postoje neki drugi prioriteti. Mislim da bi se moralo naći volje i novca da krenu radovi. Kada bi se barem počelo raditi u etapama, s onoliko novca koliko se može izdvojiti, bilo bi bolje nego ovako, kazao je Bevanda.  

Oko 26 milijuna maraka


Podsjetimo, prva dionica od četiri koliko ih je planirano u projektu, koja se prostire od naselja Međine do raskrižja u Miljkovićima, u dužini od 6,7 kilometara, urađena je velikim dijelom, što je jako bitno, završeni su sporni imovinsko-pravni odnosi koji su ugrožavali dinamiku završetka tog dijela projekta.

Na spomenutoj dionici je postavljen donji sloj, nasip, betonski radovi, podloga i ostalo te, da bi bila izvedena u potpunosti, treba postaviti tampone i navući asfalt. No, kako stvari stoje, nema potvrde da će uskoro spomenuti radovi biti izvršeni jer nema sredstava, iako je bilo najavljeno. Čak je postojalo čvrsto obećanje da će biti osigurana sredstva za završni dio dionice, što je očito promaknulo, jer su bila osigurana sredstava samo za prve radove na spomenutoj dionici od Federalne direkcije za ceste iz njihovog vlastitog proračuna. Za kompletan završetak spomenute dionice je potrebno uložiti oko 7 milijuna maraka. Tim bi dio južne zaobilaznice od Pologa do Miljkovića bio u funkciji te bi dio prometa koji od Širokog Brijega prema Mostaru skreće prema Čitluku i spustiti se niz Vardu prema Avijatičarskom mostu bi već fenomenalno rasteretio promet kroz gradski dio. Podsjetimo i to kako je za ostale tri dionice potrebno oko 26 milijuna maraka.   

Piše: Almedina Bečić / dnevni-list.ba