Inzko dao donaciju za obnovu Saborne crkve u Mostaru

Inzko je rekao da su Srbi u Mostaru sada u manjini, ali da mogu biti "dijamat na kruni" i da bez njih grad na Neretvi ne može biti ono što je bio.

On je naglasio da u Mostaru ima mjesta za sve i da se u ovom gradu trebaju graditi mostovi između ljudi i vjerskih zajednica.

Ističući da voli da podržava vjerske zajednice, jer je vjera važna, Inzko je naglasio da je važno da vjerske zajednice surađuju.

"Ja sam ktitor Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Beogradu od 1986. godine, dao sam prilog Karmelićankama u Sarajevu i džamiji Ferhadiji u Banjaluci, pa mi je važno da i Srpska pravoslavna crkva dobije donaciju", rekao je Inzko.

Povodom izbora novog pape, Inzko je rekao da je dirnut i obradovan posebno iz razloga jer je njegova supruga Argentinka, kao i novi papa Franjo.

"Svaka vjerska zajednica mora gledati da se obnovi i nadam se da će se Katolička crkva sada obnoviti", rekao je Incko.

Mostarski paroh Radivoje Krulj zahvalio je Inzku za donaciju u ime NJegovog preosveštenstva vladike zahumsko-hercegovačkog i primorskog Grigorija i svih vjernika.

"Hvala našem prijatelju. Ovaj gest i podrška nam puno znači. Sada smo na pola obnove Saborne crkve i na pola puta u obnovi života u Mostaru. Značajan korak je urađen, ali nam je potrebno još puno pomoći", rekao je Krulj.

On je izrazio nadu da će i domaće vlasti, ali i ambasade u BiH i međunarodna zajednica pomoći u završetku obnove Saborne crkve u Mostaru.

Građevinski radovi obnovi Saborne crkve trebali bi biti završeni ove godine, ukoliko to budu dozvoljavale finansijske mogućnosti.

Za prvu fazu obnove koja podrazumijeva građevinske radove potrebno je oko osam miliona KM, dok je za kompletnu obnovu crkve potrebno oko 15 miliona KM.

Saborna crkva u Mostaru bila je jedna od najvećih i najljepših pravoslavnih hramova u gradu na Neretvi, a minirana je i do temelja srušena u lipnju 1992. godine.

(Srna)