Inicijativa za Grad Mostar: Kako skinuti etiketu grada slučaja?

stari most
Najglasnije je u bliskoj prošlosti o ovoj temi govorio novi lider HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović, koji je, između ostalog, i u razgovoru za Oslobođenje naveo da HDZBiH i SDA nisu bogom dati da kroje sudbinu Grada Mostara. Inicijativa je u međuvremenu provela anketu na ulicama Mostara u kojoj je ispitano trenutno raspoloženje građana Mostara u pogledu održavanja lokalnih izbora u narednoj godini. Većina anketiranih Mostaraca za trenutno "stend baj" stanje u Mostaru okrivila je upravo vladajuće stranke, dok je manji postotak onih koji su upirali prstom u međunarodnu zajednicu. Gotovo svi su kazali da već u 2016. žele lokalne izbore.

Reklamiranje opozicije
Predstavnici mostarskih gradskih organizacija HDZ-a BiH i SDA minulih dana se nisu sastajali, iako su u stalnom kontaktu. Razlog zbog kojih su pregovori usporili su božićni i novogodišnji blagdani. Lider mostarske SDA Salem Marić u kratkoj izjavi za Oslobođenje naveo je da pokretači Inicijative za Grad Mostar bez pravog plana ustvari samo skreću pažnju na sebe.

- Niko nije otkrio nikakvu toplu vodu tako što je upitao građane žele li lokalne izbore u narednoj godini. I mi želimo lokalne izbore u 2016, a ovakvo razmišljanje dijele, siguran sam, gotovo svi stanovnici Mostara, rekao je Marić, uz konstataciju da je Inicijativa samo jedan vid reklame opozicionih partija.

- Možda imaju podršku i iz međunarodne zajednice. Neko, vjerovatno, želi da se nešto dešava i mimo stranaka koje su na vlasti, dodao je Marić.

Inicijativa za Mostar okupila je u početku deset stranaka iz opozicije, nakon čega je odstupio SBB.

Na prvoj zajedničkoj konferenciji za medije, koja je početkom sedmog mjeseca organizirana u prostorijama HDZ-a 1990, pokretači su priopćili da su na sastanke uredno pozivani i čelnici gradskih odbora HDZ-a BiH i SDA koji su se, kako je navedeno, oglušili na pozive.

U međuvremenu Inicijativa je gostovala i u Uredu visokog predstavnika. Anketa na ulicama Mostara provedena je prije dvadesetak dana, a njeni rezultati će, kako je navedeno, biti stup daljeg djelovanja Inicijative. Predsjednik GO HDZ-a 1990 Zdravko Ćorić nedavno je izjavio da je vršenje pritiska na vlast i međunarodnu zajednicu jedino što Inicijativa u ovom trenutku može raditi.

S druge strane, pregovori na relaciji HDZ - SDA, prema riječima upućenih, odvijaju se željenim tokom, a oni najoptimističniji uvjereni su da će lideri gradskih organizacija ovih stranaka uskoro iznaći rješenje za grad koji u posljednje dva desetljeća, nažalost, nosi etiketu grad slučaj.

Pokrenuti inicijativu za nešto potpuno je legalno, stav je Damira Džebe, čelnika mostarskog HDZ-a, kojemu je zasmetao način na koji djeluje Inicijativa za Mostar.

- Nema nikakvih problema, ali neka Inicijativu koju su započeli provedu kroz institucije s obzirom na to da stranke koje su na njenom čelu imaju svoje predstavnike u domovima kako na federalnom, tako i državnom nivou, rekao je Džeba, koji je Inicijativu za Mostar okarakterisao kao jeftinu priču za prikupljanje političkih poena.

Ostaje na priči
- Kao dan je jasno - i HDZBiH i SDA su za održavanje lokalnih izbora u Mostaru, s tim što se naš koncept razlikuje od onog koji nudi Inicijativa za Mostar. Da je namjera Inicijative iskrena, mi bismo sigurno sjeli i s njima razgovarali. Ovako, ipak, sve ostaje na priči. Neka ponude modele, a prestanu optuživati nas za stanje koje vlada u gradu, dodao je Džeba, ponovivši da je Inicijativa za Mostar samo jedna u nizu predstava za javnost.