Ima li nade za nas: Što očekuje Mostar u 2012 godini?

Mostar, Hum, brkanovo brdo, Atlantida, Herceg Stjepan Kosača, Mostar, Izložba slika, Mostar, BIH, WikiLeaks, Mostar, kredit, dug, proračun, Mostar, očekivanja, 2012, Mostar, mostarci
Posljednja je bila iznimno dosadna. Osim prepucavanja u Gradskom vijeću ništa se značajnije nije događalo. I stoga je treba što prije zaboraviti, ocjenjuje "Dnevni list".

Ove bi se svašta nešto trebalo izmijeniti. Možda neće biti bolje, ali će sigurno biti zanimljivije. Evo i zašto...

Slijede lokalni izbori. Odmah nakon oporavka od novogodišnjih blagdana, političke stranke će krenuti u - otvoreni rat za Mostar. Prvih nekoliko mjeseci će se obilaziti tereni, ogranci, "opipavati puls" kod građana, a zatim počinje predizborni show i onda u listopadu zaokruživanje listića i davanje povjerenja strankama.

Tko će pobijediti? Teško je prognozirati, iako se sad može naslutiti tko će dobro stajati. Prema informacijama kojima raspolažemo, ne promijeni li se nešto u međuvremenu, na izbore će izići vrlo malen broj građana. To je sasvim i logično jer su građani razočarani trenutačnim stanjem u gradu, koje je, da se razumijemo, uistinu loše.

Zadnja vlast nije napravila doista ništa. Nepune četiri godine Gradsko vijeće je provelo u svađama i prepucavanjima.

Kako onda promijeniti nešto? Što stranke moraju učiniti kako bi probudile svijest građana?

Aktualna garnitura na vlasti će sve karte usmjeriti k dovršetku davno započetih projekata, što se može očekivati već polovicom ove godine. To su prije svega gradska vijećnica i Španjolski trg, čiji je dovršetak tempiran upravo ove izborne godine.

Ali tu se pojavljuje i još jedno pitanje. Koje projekte vlast može još otvoriti? One koji nemaju veze s gradskom vlasti iz razloga što Grad nije investitor tih projekata poput zgrade onkologije SKB-a ili pedijatrije i neonatologije na RMC-u "Dr. Safet Mujić" te, naravno, Mepasova prodajnog centra.

A što je s ostalim projektima čiji je Grad investitor? Ne znamo zapravo nijednog značajnijeg, niti ga se možemo sjetiti. Možda dvorana, koja ovim tempom rada neće biti gotova možda ni do idućih izbora, piše "Dnevni list".

Definitivno jedna promjena će se ove godine dogoditi. Zasad se tek sa sigurnošću može kazati kako bi Mostar u ovoj godini trebao dobiti i novog gradonačelnika.

Ljubo Bešlić nakon deset godina odlazi s čela Mostara. Dvije godine je bio zamjenik gradonačelnika Hamdije Jahića, a potom u dva mandata gradonačelnik.

"Na čelu grada sam dva mandata i ovaj posao je težak jer zahtijeva od vas angažman 24 sata dnevno. 90 posto svih problema koje imaju građani rješava se na lokalnoj razini, a više razine vlasti nemaju razumijevanja za to. U idućem mandatu se ne vidim na ovoj poziciji, a što ću raditi, još je rano govoriti o tome. Preda mnom je još godinu dana da završimo neke važne projekte u gradu Mostaru", izjavio je u Ljubo Bešlić u listopadskom intervjuu za "Dnevni list".

Tko će ga naslijediti, može se tek nagađati. No, jedno je sigurno - tko god dođe, neće mu biti nimalo lako. Problema je mnogo, a novca nema, ocjenjuje taj list