Ima li nade za Aluminij? Povjeritelji spremni deblokirati račune

Aluminij Mostar, aluminij, Aluminij Mostar, mostarski aluminij, aluminij, Aluminij Mostar, Hyundai, Aluminij Mostar, Aluminij Mostar, aluminij, Aluminij Mostar, Hrvatska, Aluminij Mostar, aluminij, Aluminij Mostar, vjekoslav domljan, Željko Kordić, aluminij, alumunij, Željko Kordić, aluminij, propast, tvrtke, Nikica Ljubić, Aluminij Mostar, Aluminij Mostar, deblokada, nada, Aluminij Mostar, otpremnine, aluminij, Aluminij Mostar, Aluminij Mostar, Aluminij Mostar, Aluminij Mostar, aluminij, doprinosi, osiguranje, Aluminij Mostar, samački hotel, Aluminij Mostar, aluminij, Aluminij Mostar, čerupanje, platformaši, aluminij, Aluminij Mostar, vlada Federacije BiH, Vlada Federacije, Aluminij Mostar, Aluminij Mostar, aluminij, Aluminij Mostar, aluminij, dr. Dragan Čović, Zdenko Klepić, aluminij, Aluminij Mostar, aluminij, Aluminij Mostar
...kazao je za Oslobođenje Erdal Trhulj, ministar energije, rudarstva i industrije u Vladi FBiH.

Naime, nakon sastanka čelnih ljudi Vlade FBiH, rukovodstva Aluminija te povjeritelja i Aluminijevih klijenata, iskazana je spremnost svih strana da se Aluminiju deblokiraju bankovni računi, ali i da se pristupi dokapitalizaciji poduzeća.

Konkretne stvari

- Imali smo sastanak s povjeriteljima Aluminija i dobili smo podršku ovakvom pristupu rješavanja problema. No, i povjeritelji žele vidjeti konkretne stvari. Do srijede bi se svi trebali izjasniti o spremnosti na dokapitalizaciju, a već do petka treba izraditi plan iz kojeg će se jasno vidjeti koja su sredstva nužna za maksimalnu proizvodnju, a koja ostaju za otplatu duga. Iz tog se plana treba vidjeti i na koji će način Aluminij biti rentabilan, te da neće dalje akumulirati dug, izjavio je Trhulj, te dodao kako su Aluminijevi povjeritelji obećali podržati takav projekt.

- Mi smo čak i kazali neka oni sami smisle kakav je to pravni akt, odnosno zajednički sporazum oko blokade računa da se ne remeti red povjeritelja i da se računi Aluminija deblokiraju. Svi pozdravljaju činjenicu da smo dali rok da se to riješi već do petka. Nama je trebala podrška i ideje za rješenje ovog problema. Povjeriteljima smo isto dali priliku da iznesu svoja stajališta i prijedloge, kako bi se otklonili svi problemi. Već u petak ćemo imati novi sastanak da vidimo što se učinilo, jer svima je u interesu da Aluminij radi. To je jedini način da i druge firme nastave raditi ali i da se naplate povjeritelji, rekao je Trhulj.

Inače, Aluminiju su računi blokirani dulje od mjesec i to prvenstveno zbog duga za struju prema Elektroprivredi HZHB-a u iznosu od gotovo 100 milijuna KM. Zbog blokade računa, Aluminiju je potpuno onemogućeno poslovanje, jer ne može nabavljati sirovine, ali ni plaćati carinske pristojbe.

Dokapitalizacija

Iako je više puta iz Aluminija rečeno kako im nema spasa bez pomoći Vlade FBiH, iz Vlade su isto tako više puta ponovili kako je rješenje u dokapitalizaciji kompanije.

Ukupan dug kompanije iznosi preko 220 milijuna maraka, a iz Aluminija tvrde kako je primarni uzrok krize u firmi visoka cijena struje koju kupuju od Elektroprivrede HZHB-a, te istovremeno niska otkupna cijena na Londonskoj burzi metala.

Vlada FBiH i mali dioničari vlasnici su po 44 dionica kompanije, dok 12 posto pripada Vladi Republike Hrvatske.